Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Dominic Mhiripiri, Zimbabwaan, verbreekt per brief de liefdesrelatie met zijn land. “Het kan me gewoon niks meer schelen.”

Mhiripiri schrijft een brief aan Zimbabwe, waarin hij de relatie verbreekt met het land dat voor hem als een afstandelijke en zelfingenomen geliefde is gaan voelen. “Ik wilde het over nieuwe ontwikkelingen hebben, maar ik ben teleurgesteld omdat de problemen precies dezelfde zijn als eerder. De politiek van Zimbabwe herhaalt zich keer op keer.”

Op 31 juli waren de presidentsverkiezingen en Robert Mugabe won wéér van Morgan Tsvangirai, voor de derde keer op rij. “Mugabe, 89, is aan de macht sinds Jimmy Carter nog in het Witte Huis zat. Hij heeft de macht over het leger en de politie en de verkiezingscommissie en de staatsmedia en de gedachten die zijn onderdanen mogen hebben en het standpunt dat andere Afrikaanse leiders mogen innemen en wie er gekozen mogen worden. Hij kreeg 61% van de stemmen. (…) Tsvangirai, expert in het verliezen, roept direct een persconferentie bijeen zodat hij kan klagen over de klappen die hij altijd krijgt op dezelfde plek op het schoolplein, op dezelfde tijd, van een pester die hem telkens met dezelfde simpele list lokt.”

De gewone mensen in Zimbabwe leven in droevige wanhoop. En Mhiripiri verandert langzaam in de persoon “die hij vroeger vreesde te worden: de onverschillige en wrevelige burger die zich meer zorgen maakt over de keus tussen hazelnoot of java chip frappuccino bij Starbucks, dan over de keus tussen stilzwijgende berusting of  beledigde opstand op de grimmige straten van Harare.”

Lees de gehele brief op: Global Conversation

Foto: Dominic Mhiripiri

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief