Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Zara (9 jaar) krijgt 1 euro per uur en werkt 11 uur per dag, zes maanden per jaar. Ze plukt, net als tienduizenden van haar leeftijdsgenoten, hazelnoten in een regio langs de Zwarte Zee in het noorden van Turkije. Aan het einde van het schooljaar vertrekt zij met haar hele familie naar de regio om aan het werk te gaan. Ze mist daardoor enkele maanden school.

EenVandaag vertelde Zara's verhaal in 2010, in een reportage over de hazelnotenteelt in Turkije. Een jaar later gingen ze terug, en bleek dat de situatie niet veranderd was.

Ook nu, een paar jaar later, blijkt kinderarbeid nog altijd voor te komen in de hazelnootteelt in Turkije, staat in een rapport (pdf) dat in opdracht van producent Nestlé (onder andere van Kitkat, Lion, Smarties) is opgesteld. In antwoord op Kamervragen (pdf) over dit onderzoek schrijft minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking dat Ferrero, de producent van Nutella, werkt 'aan het realiseren van 100 procent traceerbaarheid in de hazelnootketen in 2020.'

Dat Ferrero het verbeteren van de keten serieus neemt, blijkt wel uit het feit dat ze een van de aanjagers van duurzame palmolie zijn. Maar aangezien driekwart van alle hazelnoten wereldwijd uit Turkije komt, is het onwaarschijnlijk dat je vandaag, op Wereld Nutella Dag, je boterham ermee kunt besmeren zonder hazelnoten die door kinderhanden geplukt zijn.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief