Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Moslima’s in Maleisië krijgen sekslessen om het huwelijksgeluk te bevorderen. De Maleise moslim is al zijn vrouwen trouw.

‘’Is de echtgenote beter in bed dan een hoer, dan heeft haar man geen reden te dwalen’’, aldus Rohaya Mohamad. De 44-jarige arts startte afgelopen zomer een nieuwe Maleisische vrouwenbeweging: de Obedient Wives Club. De moderne moslima moet seksueel bijgeschoold worden, zodat zij haar man volledig kan behagen, meent de club.

Daarnaast pleit de beweging voor polygamie. Volgens Rohaya, die haar man deelt met drie andere vrouwen, is één bekwame echtgenote niet genoeg. “Een man is van nature polygaam.” Indien een man meerdere vrouwen heeft hoeft hij geen uitstapjes buiten het huwelijk te maken om behaagd te worden, waardoor seks binnen het huwelijk blijft. De club groeit gestaag en breidt uit met zusterorganisaties in andere landen.

De groep Sisters in Islam, tevens uit Maleisië, vindt dat de vrouwen uit de polygame club ‘gehersenspoeld’ zijn. ‘’Die vrouwen nemen de Koran veel te letterlijk, je moet de teksten in context plaatsen. De Koran is altijd geïnterpreteerd in het voordeel van de man, hij staat centraal. Nu is het tijd voor de vrouwelijke stem’’, zegt Akmal Zulkifli van de Sisters.

De fanatieke vrouwenbeweging strijdt voor emancipatie en rechten voor vrouwen binnen het Islamitische geloof en baseert haar acties ook op de Koran, maar bekijkt het boek vanuit het vrouwelijk perspectief. Hoewel er in de laatste decennia veel veranderd is voor vrouwen ziet de beweging de Obedient Wives Club als een teruggang.

De groep hoopt bij de volgende parlementsverkiezingen de ideeën van groepen als de Obedient Wives Club uit te bannen. “In de regering, daar waar het telt, zitten alleen maar mannen. Daarom hebben we nog steeds oneerlijke en ongelijke wetten.’’

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief