Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Onder welke omstandigheden wordt je tablet gemaakt? De nieuwe monitoringsorganisatie Electronics Watch gaat toezicht houden op arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden.

De elektronica-industrie is één van de snelst groeiende sectoren in de wereld. De arbeidsomstandigheden in deze industrie zijn echter zeer zorgwekkend. Het nieuwe initiatief Electronics Watch gaat daar wat aan doen, door duurzame (overheids)inkopen van ICT hardware te stimuleren.

Electronics Watch (EW) is een initiatief waar Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) bij betrokken is. EW is een onafhankelijke Europese monitoringsorganisatie die toezicht gaat houden op de arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden. De ongezonde en onveilige werkplekken, een salaris waar werknemers niet van rondkomen en lange werkdagen met gedwongen overwerk (in bijvoorbeeld China) zijn slechts een paar factoren die in niet deugen, volgens SOMO.

Het werk van Electronics Watch stopt niet bij toezicht houden. De monitoringsorganisatie vormt ook een consortium. Hier kunnen inkopers in de publieke sector, zoals de rijksoverheid, gemeenten, regionale inkoopconcerns en onderwijsinstellingen zich voor aanmelden. “De deelnemers omarmen de EW-gedragscode, die input levert voor contractvoorwaarden over arbeidsrechten in de elektronica-industrie.

Als Electronics Watch dan problemen rond de arbeidsomstandigheden signaleert, dan zijn de deelnemers verplicht om stappen te ondernemen. Op die manier krijgen zij een boost”, aldus Pauline Overeem van SOMO, een van de initiatiefnemers van Electronics Watch.

 

Lees meer over: Electronics Watch
Foto: Electronics Watch

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief