Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Aan de drukke Raamweg in Den Haag zit het hoofdkantoor van ontwikkelingsorganisatie Hivos. OneWorld sprak met Nicoline van den Torre (31) over de organisatie, haar werk en haar collega’s.

Hoe ben je hier terecht gekomen?
“Ik werkte hiervoor bij United Momentum Group op de afdeling communicatie. Maar ik zocht een meer ‘internationale’ werkomgeving. Een vriendin van me zag dat er een vacature openstond bij Hivos, ook op de communicatie-afdeling. Toen ben ik gaan solliciteren en de dag erna kon ik al aan de slag. Dat is zo’n twee jaar geleden. Na ruim een half jaar ben ik campagnecoördinator van Klimaat & Energie geworden.”

Wat bedoel je met die internationale werkomgeving?
“We houden ons bezig met de ontwikkeling in ontwikkelingslanden, met name op het gebied van homo-emancipatie, mensenrechten en klimaat. We werken met lokale partners in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Het hoofdkantoor staat in Den Haag, waar ik met zo’n negentig collega’s werk. De organisatie is onderverdeeld in vier centrale thema’s: Green Entrepreneurship, Rights & Citizenship, Expression & Engagement en Action For Change. Met dat laatste hou ik me bezig.”

Wat doe je zoal bij Hivos?  
“Op dit moment werken we aan een project in Indonesië om de bevolking op het eiland Sumba toegang te geven tot duurzame energie. Ik zorg er vanuit Nederland voor dat de campagne in Nederland van de grond komt en past binnen de bredere strategie. Ik ben er een tijdje geleden zelf geweest en zag hoe er een waterkrachtcentrale is aangelegd. Dat was prachtig om te zien.”

Kom je veel buiten de deur voor je werk?
“Gemiddeld heb ik zo’n twee keer per week een afspraak ergens in Nederland. De rest van de week zit ik achter de computer hier op kantoor. Ook ga ik een of twee keer per jaar voor Hivos naar het buitenland, zoals mijn bezoek aan het project in Indonesië. Maar er werken hier ook mensen die de helft van de tijd weg zijn. Zij begeleiden projecten ter plekke of doen onderzoek in het veld.”

Waar moet je aan voldoen om bij Hivos te werken?
“Dat hangt helemaal van de functie af. Het is maar net waar er vraag naar is. Iedereen die hier werkt heeft z’n eigen specialisatie. Dat kan zijn op het gebied van duurzaamheid, mensenrechten, maar ook communicatie wat bij mij het geval is. Wij bieden geen functies voor vrijwilligerswerk. Je moet een bepaalde startkwalificatie hebben om bij ons aan de slag te kunnen. Er is wel een speciaal programma, waarbij studenten in het laatste jaar van hun opleiding een proefcontract krijgen. In combinatie met hun studie kunnen ze dan bij ons werken om alvast ervaring op te doen.”  

Heb je leuke collega’s?
“Ja hele leuke. Ik ga veel om met de mensen van Bureau Externe Relaties. Dat zijn vooral vrouwen van ongeveer dezelfde leeftijd, dus dat is sowieso gezellig. Ook na het werk borrelen we af en toe. Van mij mogen er wel wat meer mannen bij komen, de verhouding binnen de organisatie is nu 70-30. Er werken zowel oude als jonge mensen. Sommigen werken er al vanaf de oprichting van Hivos, 42 jaar geleden. Af en toe merk je wel een generatiekloof over hoe zaken aangepakt moeten worden en dat leidt soms tot kleine spanningen. Maar meestal werken we allemaal heel prettig samen. Één eigenschap hebben alle werknemers gemeen: passie. Niemand is hier komen werken om rijk te worden.”

Geïnteresseerd in de projecten van Hivos of op zoek naar een functie? Ga naar http://www.hivos.nl/

DSCN0027

Over de auteur

Freelance journalist

Hidde Jansen (1989) is freelance journalist die voornamelijk schrijft over duurzaamheidsthema’s, met een specialisatie op het gebied …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief