Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een van de meest succesvolle beach boy aan de oostkust is Ziggy, al zou je dat op het eerste ogenblik niet zeggen. Hij is al wat ouder, zo rond de 35 jaar, en ook al heeft hij dreads, hij is kort en heeft geen stralend wit gebit. Haveloos en pover ziet hij er uit. Tegenwoordig zie ik hem vaak in een hoekje van de bar zitten, in het donker, met wat dubieus ogende vrienden. Niet erg uitnodigend voor een gezellig praatje. Maar dat alles maakt niet uit. Hij heeft het al helemaal gemaakt.

Toen Ziggy nog Nasir heette

Het is alweer 12 jaar geleden dat hij een Westerse vrouw tegenkwam. Haar naam is Alicia, een interessante en hoogopgeleide vrouw uit Noorwegen. Ze kwam voor vakantie naar Zanzibar, en leerde in haar hotel Nasir (Ziggy dus) kennen. Hij sprak amper Engels, en zonder opleiding was hij een manusje van alles, en timmerde, verfde, versjouwde alles wat nodig was. Om wat voor reden dan ook viel Alicia als een blok voor hem. Na wat heen en weer gereisd te hebben tussen Noorwegen en Zanzibar besloot ze haar baan op te zeggen en te migreren om zich te voegen bij haar Ziggy in het paradijselijke. Ze trouwden, raakten zwanger en voor de bevalling van hun baby verhuisden ze samen naar Noorwegen, maar niet voordat Alicia een stuk land kocht waar ze voor haar gezin een huis op liet bouwen.

De stijgende lijn reikt hoger

Zo kwam Ziggy in Noorwegen terecht, waar hij in een royaal appartement in een grote stad zomaar voor niets kon verblijven, en zelfs een opleiding voor timmerman en Noorse les aangeboden kreeg. Intussen zorgde Alicia voor het inkomen en groeide hun dochter door. Na drie jaar vond hij het wel welletjes en sprak zijn verlangen uit om met haar terug te keren naar Zanzibar. Zo gezegd, zo gedaan.

Zijn kennis van de Noorse, maar ook de Engelse taal en het geld van zijn vrouw maakten het mogelijk het hotel waar hij ooit werkte nu zelf te gaan runnen. En ook kwam hij een vrouw tegen. Het was deze Tanzaniaanse op wie hij verliefd werd, met wie hij tot op de dag van vandaag regelmatig tijd doorbrengt. Thuis in het grote huis heeft hij Alicia en zijn dochter, op het werk is daar de andere vrouw.

Maar ook was daar een Italiaanse die hij wel zag zitten. Hoewel deze romance ‘slechts’ twee jaar geleden is begonnen, lijkt het wel serieus te zijn: ze woont nu definitief op het eiland.

De winst

Ziggy is van niets naar alles geklommen: hij heeft een groot huis, een auto, een vrouw, buitenvrouw en lover, en een prachige dochter met een gouden toekomst (kinderen van blanke moeders gaan bijna automatisch naar scholen in het Westen en hebben een Westers paspoort).

Helaas zijn Ziggy en Alicia onlangs uit elkaar gegaan. Precieze redenen zijn onduidelijk, maar het bovenstaande doet vermoeden. Misschien is hij wel verdrietig, zoals hij me zei net voordat hij voorstelde om samen te gaan skinny-dippen in de zee. In ieder geval is hij verdrietig om het moeten missen van zijn dochter, die nu met Alicia mee is naar Noorwegen. Laatst is hij erheen gegaan. Volgens hemzelf om zijn dochter te zien, volgens anderen om nu dan eindelijk zijn Noorse paspoort in ontvangst te kunnen nemen. Lekker bezig, die Ziggy. 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief