Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Dolf Jansen als ‘foster parent’ van Peruaanse kinderen?
“Nou, zo zie ik het niet”, zegt Jansen aan de telefoon. “Foster parents kinderen moeten een foto sturen en ik krijg nooit wat. Maar ik vond het wel een idee om de opbrengst van het boek naar iemand te laten gaan die er goede dingen mee doet. Ik heb een paar keer zoiets met War Child gedaan. In dit geval gaat het naar mijn Ierse tante. Zij zit in Peru vlakbij Lima en doet daar allerlei goede dingen die nodig zijn. Op haar achttiende is ze toegetreden tot de orde van de Passionisten. Ik ken haar al vanaf dat ik kind was. Jaren geleden heb ik een tijd in Zweden bij haar gewoond, waar ze veel dingen deed voor vluchtelingen. Die kwamen toen vooral uit Chili en Argentinië. Daarna wilde zij naar Latijns Amerika, en dat is Peru geworden.”

Hoe weet je dat de de mensen voor wie je tante werkt, er niet ongevraagd een bijbel bij krijgen geserveerd?
“Helemaal zeker weten doe je dat nooit. Maar zoals ik mijn tante ken, zal ze het zeker niet aan het tuig in het Vaticaan doen toekomen. Ze is helemaal niet bekeerderig. Daar heb ik geen angst over. Het lijkt me trouwens vrij lastig om in Latijns Amerika iemand te vinden die nog niet katholiek is. Op een enkele eigenwijze jood na misschien. En van mij mag je naastenliefde uitdragen met een immens kruisbeeld om je nek, als je je maar niet bemoeit met wat iemand verder doet in zijn leven. Maar als ze er toch een kerk van gaan bouwen, dan wil ik hem wel komen inwijden.”

dolfjansen_altijdverder_omslagWat doet je tante met het geld, runt ze een schooltje?
“Helemaal zeker weet ik dat niet. Haar kennende, vindt ze onderwijs heel belangrijk. Ze doet goede dingen die nodig zijn. Als bij iemand het dak eraf waait, zorgt ze dat het gemaakt wordt. En ze is erg actief met de kinderen. Het is fijn om iets rechtstreeks te kunnen doen, naast wat ik voor een grote organisatie als Oxfam Novib probeer te doen.

Hoeveel heeft de boekverkoop al opgeleverd?
Dat weet ik niet precies. In  de theaters verkoop ik  na vrijwel elke voorstelling, in totaal zeker tweeduizend boeken. Soms kan het echt niet, of ben ik eigenlijk te moe. In de winkel zijn er ruim tienduizend van verkocht. In totaal heeft tot nu toe ruim twintigduizend euro opgeleverd voor het project, denk ik.”

Heb je het project zelf bezocht?
“Ik zou het heel graag een keer zien, en zou haar ook weer graag zien. Ik ontmoet haar zo eens in de twee jaar als ze in Nederland of Ierland is. Maar als ze nu een groot standbeeld voor me oprichten en daar bloemen leggen, want dat lijkt me redelijk, dan moet ik er natuurlijk wel een keertje heen!”
 

Gratis kaarten voor Altijd Verder
Oneworld mag kaarten weggeven voor de show ‘Altijd Verder’: per voorstelling 1 x 2 kaarten. Om kans te maken op twee vrijkaarten, stuur een mail naar info [at] globalvillagemedia.nl o.v.v. ‘dolf jansen’, je naam, adres, en de datum en stad waarvoor je in aanmerking wilt komen. Winnaars krijgen z.s.m. bericht. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

8 mei: Stadsschouwburg Haarlem (stuur je mail vóór ma 3 mei 12:00)
13 mei: Rabotheater Hengelo (stuur je mail vóór do 6 mei 12:00)
15 mei: Isala Theater Capelle a/d IJssel (stuur je mail vóór do 6 mei 12:00)
2 juni: Stadsschouwburg Velsen IJmuiden (stuur je mail vóór do 6 mei 12:00)

Foto boven (c) Jaap Reedijk

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief