Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Cees Dekker ontdekte samen met Vincent van Velzen dat er een ´kennis gat´ was tussen studenten en afgestudeerden met een duurzaamheidsstudie als achtergrond en de behoefte van bedrijven om duurzamer te worden. Met het platform Sustainable Motion vormen ze de brug tussen studenten en bedrijven. Studenten kunnen op deze manier carrière mogelijkheden verkennen waarbij duurzaamheid een belangrijk aspect vormt en bedrijven krijgen toegang tot de groep studenten met kennis van duurzaamheid.

Hoe ontdekte jullie de match tussen duurzaamheid en studenten?

“Ik heb Sustainable Development gestudeerd in Utrecht en tijdens mijn studie wilde ik me op internet oriënteren op een stage of baan waarin duurzaamheid een belangrijk aspect vormt. Maar al snel bleek dat ik in een doolhof terecht kwam van informatie over duurzaamheid gerelateerde vacatures. Vincent heb ik leren kennen tijdens mijn studententijd en samen hadden we het voorgevoel dat er een behoefte vanuit bedrijven was naar kennis om een verduurzaamslag te maken in hun bedrijfsvoering en studenten niet goed weten waar ze terecht kunnen met hun expertise. Voor de Universiteit Utrecht hebben wij toen een onderzoek gedaan naar de behoefte van bedrijven op het vlak van duurzaamheid en wij hebben het aantal studenten in Nederland in kaart gebracht die een studie volgen met betrekking tot duurzaamheid. Dat was de start om SustainableMotion op te zetten. In 2012 hebben we het jaarlijkse Sustainability Career Event opgezet en dit jaar gaan we een stap verder met de Sustainable Challenge. Met dit event kunnen studenten laten zien aan bedrijven wat ze in huis hebben en kunnen aan de slag met actuele duurzaamheidsvraagstukken bij toonaangevende bedrijven. Het doel van dit soort evenementen is om de toegevoegde waarde van deze nieuwe groep studenten te benadrukken met als gevolg dat er meer  vacatures ontstaan waar duurzaamheid een cruciale rol speelt.”

Groeit het aantal bedrijven dat duurzaamheid integreert in de bedrijfsvoering?

“Tien jaar geleden werd het begrip duurzaamheid in en ontstonden er sustainability afdelingen binnen bedrijven. Nu zie je een switch dat duurzaamheid integraal wordt opgenomen binnen het bedrijf en onderdeel wordt van hun core strategy. Toch blijft nog voor veel bedrijven de vraag hoe ze invulling kunnen geven aan het thema duurzaamheid en daarom is Sustainable Motion een belangrijke schakel. Wij komen tegemoet aan de behoefte van bedrijven om duurzamer te worden door het platform waar studenten en bedrijven elkaar kunnen vinden.”

Zien jullie toekomst in het idee:  een fair career voor iedereen?

“Het is zeker nastrevenswaardig om duurzaamheid volledig te verwerven door alle lagen van een bedrijf en in iedere functie. Dan is Sustainable Motion niet meer nodig en hebben wij ons werk goed gedaan!”
 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500