Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Eerder dit jaar publiceerde OneWorld de longread Overvol kamp of gammel bootje? Over het dilemma van de vluchteling, en hoeveel vluchtelingen landen kunnen absorberen.

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling legt in ‘Overvol kamp of gammel bootje’ uit dat er grofweg twee soorten vluchtelingen zijn: zij die vluchten uit de brandhaarden in de wereld, en zij die dromen van gouden bergen. 

[[{“fid”:”41446″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Hoeveel vluchtelingen kan een land op nemen?”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Hoeveel vluchtelingen kan een land op nemen?”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Hoeveel vluchtelingen kan een land op nemen?”,”title”:”Hoeveel vluchtelingen kan een land op nemen?”,”style”:”height:244px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Opvang in de regio?
Met name de eerste groep bootvluchtelingen zou opgevangen kunnen worden in de regio. Maar als we naar de cijfers kijken, blijkt dat het merendeel van die vluchtelingen al in buurlanden wordt gehuisvest. Begin dit jaar waren bijna 4 miljoen Syriërs hun land ontvlucht. Meer dan 90 procent bleef in de regio.

Maar opvang in de regio is geen antwoord op het probleem. In de regio zijn slechts basisvoorzieningen – maar geen toekomstperspectief. Alle geïnterviewden – van hulporganisaties en vluchtelingen tot hoogleraar Leo Lucassen –  zijn het erover eens dat het bieden van toekomstsperspectief de crux is. Meer weten over het dilemma waar vluchtelingen voor staan? Lees de longread ‘Overvol kamp of gammel bootje’.

Maandag 16 november brengen OneWorld en Pakhuis de Zwijger de kopstukken uit medialand bij elkaar om de rol van de media bij de vluchtelingenstromen kritisch tegen het licht te houden. Deelname = gratis, aanmelden kan via de website van Pakhuis de Zwijger. Volg ook ons Facebook event en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en nieuwe sprekers!

Over de auteur

Winny de Jong is datajournalist bij OneWorld. Zie ook de OneWorld Data Atlas. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief