Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Georgina Kwakye-Schipper is actrice en presentatrice. Nadat ze eerder al het geboortedorp van haar Ghanese vader ondersteunde, richtte ze in 2012 de stichting Pimp My Village op. Daarmee helpt ze andere migranten die projecten opzetten in hun geboorteland. 

Normaal knap je dorpen op. Waarom nu dit?
“Onze organisatie werkt samen met migranten in Nederland. Zij luisteren goed naar de vraag van de bewoners in hun land van herkomst. Babah Tarawally heeft mij gevraagd om te helpen. Je kent hem misschien wel, hij is columnist van OneWorld. Zijn bejaarde moeder woont in Oldwharf. De mensen daar hebben hem benaderd. “

Wat heeft ebola met rijst te maken?
“Er komt een ‘lockdown’ in Sierre Leone. Van 18 tot 21 september mogen mensen hun huizen niet uit. Er wordt dan geteld hoeveel ebolaslachtoffers er zijn, en nieuwe zieken worden geïsoleerd. Dit in de hoop om de ziekte te bestrijden. Maar de inwoners van Oldwharf leven van dag tot dag, daarom is de lockdown voor hen een probleem op zich. ’s Avonds eten ze wat ze die ochtend of middag hebben geoogst, of ze verkopen de opbrengst in de stad. Ze hebben normaal al niet veel: ze eten maar één keer per dag. Soms hebben ze daarvoor zelfs te weinig. Met de lockdown kunnen de inwoners niet meer naar buiten of naar hun landbouwgrond toe, want de akkers liggen buiten hun woonwijk. Ook mogen ze de stad niet in. Dit betekent dat ze straks vier dagen geen eten hebben.”

Waarom Oldwharf?
“De Verenigde Naties verspreiden voedsel tijdens de lockdown, maar Oldwharf valt buiten hun werkgebied. Ze hebben dus hulp nodig en kwamen zelf met de vraag. Het dorp ligt in het gebied dat is getroffen door ebola. In het dorp Kalia, waar Babah’s moeder is geboren, zijn al vijftien mensen overleden en nog eens 175 mensen zijn geïsoleerd.”

Jullie bieden ook hulp aan Kalia?
“De lokale zusters bij medische posten hebben tekort aan beschermende materialen. Geen mondkapjes, geen rubberen handschoenen, niets. Zij raken dus als eerste besmet. Met het project ‘Stop ebola!’ zamelen we geld in voor bijvoorbeeld desinfecterende middelen en rubberen handschoenen. Eigenlijk is dit project nog belangrijker, omdat het de enige manier is om de verspreiding te voorkomen.”

Hoe zorgen jullie dat de spullen in het ebolagebied terechtkomen?
“We werken samen met lokale organisaties. Mensen kunnen tot en met 15 september geld geven voor het rijstproject. Daarna maken we het geld over. De spullen worden met een geleende truck naar het dorp gebracht. De organisatie maakt  foto’s, zodat we kunnen zien wat er gebeurt en hoe het gaat. Deze plaatsen we ook op Facebook. We werken op dezelfde manier met het project ‘Stop ebola!’.”

Wil je de projecten ook steunen? Via de website van Pimp My Village kun je geld doneren voor rijst of voor mondkapjes en andere beschermende spullen. 

Over de auteur

Karlijn Smit is freelance journalist en beginnend …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief