Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Deze week openden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) Giro 555 voor de strijd tegen ebola. Een jaar geleden deed het gezelschap dat voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan, die op 7 en 8 november 2013 over de Filipijnen raasde. De Giro555-actie leverde destijds ruim 36,3 miljoen euro op. Vandaag publiceert de SHO een tussenrapport over de eerste negen maanden: waar ging het geld naartoe?

 • De SHO organiseerde vorig jaar een Nationale Actiedag die 36,3 miljoen euro opleverde voor de 14 miljoen slachtoffers.
   
 • In negen maanden is 17,3 miljoen euro,  bijna de helft van het geld, besteed.
   
 • Via negen SHO-hulporganisaties ging van het leeuwendeel van het geld, 87,6 procent naar noodhulp.
   
 • Zo kregen onder andere 125.000 mensen onderdak; deelden de organisaties 31.000 voedselpakketten en 152.000 hygiënepakken uit; En ontvingen 16.000 mensen geld of andere middelen om zichzelf te onderhouden. Denk hierbij aan zaden en landbouwgereedschap.
   
 • Hulp bieden was lastig doordat de beperkte mogelijkheden van transport, ongeschikte wegen en bruggen, een tekort aan bevoegd personeel, slechte weersomstandigheden
   
 • Hoe nu verder? Het overige giro555-geld gaat de SHO vooral gebruiken voor wederopbouw op het gebied van onderdak en levensonderhoud. Nu gaat één tiende van het geld naar wederopbouw.
670

Over de auteur

Redactiestagiare bij OneWorld
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief