Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De tijden veranderen. Op allerlei vlakken veranderen de manieren van doen, de gewoontes, de normen en de waarden. Ik ben een kind van de ‘deelgeneratie’. Ik groei op in een tijd waarin de ‘deeleconomie’ een begrip aan het worden is. Het gebruik van spullen is voor mij belangrijker dan het bezit daarvan. Zo ben ik lid van Peerby en van Couchsurfing. Dat zijn initiatieven die gebaseerd zijn op ruilhandel. Het mooie aan zulke initiatieven is dat het noodgedwongen stoelt op de menselijkheid van de gebruikers. Je participeert uit vrijgevigheid, in de hoop er een mooie ervaring aan over te houden of om ooit een keer bij een ander gebruik te mogen maken van de bank (via de website Couchsurfing kun je gratis blijven logeren bij mensen over de hele wereld, red.).

Ties Mouwen is student Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit van Utrecht en Nederlandse jongerenvertegenwoordiger voor Duurzame Ontwikkeling naar de Verenigde Naties voor de periode 2013-2015.

Deeleconomie als toekomst
Voor mij gaat de deeleconomie om het respecteren van het vertrouwen dat een ander in jou stelt. En om de aandacht en de energie die beide partijen in een transactie steken, wat allebei uitgangspunten zijn voor dat vertrouwen. Daarmee gaat het weer over individuen.

Misschien klinkt hier de naïeve stem van een Nederlandse jongere die is opgegroeid met alle denkbare luxe en mogelijkheden. Misschien vind ik het daarom niet meer indrukwekkend om jezelf te onderscheiden door midden van je bezittingen. Ik kijk niet op naar een gevierde zakenman, als hij geen aangenaam persoon is. Ik kijk juist op naar de persoon die dankbaar is, en kan blijven genieten van de kleine dingen in het leven. Ondanks het feit dat de weldadige welvaart van deze tijd die kleine dingen kan overschaduwen.

Kanteling in waarden
Ik heb ooit iemand horen zeggen dat we ons bewegen richting een maatschappij met meer feministische waarden. Hardheid staat niet meer gelijk aan kracht, maar visie is nog steeds belangrijk. Tederheid, zachtheid, liefde, bewondering, dankbaarheid, vertrouwen en geluk. Dat zijn karaktereigenschappen waar ik respect voor heb.

De bovenstaande verandering van waarden ligt voor mij in het hart van duurzame ontwikkeling, mijn vakgebied. Je kunt samen veel meer bereiken dan alleen, en samen veel waarde creëren. En dat gebeurt juist buiten de economie, gebaseerd op de menselijkheid waardoor je iemand toestaat om op je zitbank te blijven logeren.

Dankbaar consumeren
Dankbaar zijn voor wat je hebt stelt je in staat om minder belastend te consumeren. Daar word je niet alleen zelf beter van, maar daarmee laat je ook grondstoffen in de grond waarvan de winning soms zo desastreus is dat de tranen je in de ogen schieten wanneer je je hierin gaat verdiepen.

Over de auteur

Ties Mouwen is Jongeren- vertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling.Als jongeren- vertegenwoordiger verzamelt hij de meningen van Nederlandse …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief