Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Work hard, play hard – dat is de internetsurfende Indiase samenleving in een notendop.. Een mooie carrière, het liefst in de technologie, lijkt het belangrijkst.

Zo staat op nummer één van  de meest ingetypte zoektermen het Institute of Banking Personnel Selection, een gigantische organisatie in personeelsselectie voor bankpersoneel. Op nummer twee hét examen voor een keur aan technische opleidingen. De gemiddelde Indiër houdt ook van computers. IBM is een van de meest gezochte plekken in India. Het achtste meest gezochte woord in India is Aakash: een goedkope computertablet (van 35 dollar) die wordt gebruikt op de  25.000 scholen en universiteiten die meedoen aan een e-learning programma.

Als de Indiër niet hoeft te werken of te leren zoekt hij vertier en de bioscoop is daarbij favoriet. Wat opvalt is dat hij het minder lijkt te hebben op Amerikaanse films: alle meest gezochte films zijn Bollywood films, zoals Ek Tha Tiger (vierde op de lijst) de op één na duurste Bollywood-productie ooit – 54,6 miljoen dollar. De lijst hangt aan elkaar van actiefilms die gebaseerd zijn op grappige identiteitsverwisselingen. Ook veel familiedrama: geplande huwelijken, bedrog, arme mannen die rijk willen trouwen en verloren dochters.

 

Wat een mens vanuit de veiligheid van zijn eigen huis of cubicle de hele dag googlet, dat zegt wat. Van platte zaken als ‘facebook’ tot heel intieme als ‘how to love’. Google geeft jaarlijks de top 10 meest voorkomende zoektermen per land vrij en OneWorld houdt deze tegen het licht. Wat vinden  mensen écht belangrijk in Afrika, Azië en Latijns -Amerika? 

En dus ook een overweldigende internetsearch naar Rajesh Khanna (1942), een Bollywood-acteur die wordt gezien als de eerste superster van de Indiase cinema en dit jaar overleed. Khanna speelde in 180 speelfilms en zeventien korte films. Hij is overladen met filmprijzen en zat van 1992 tot 1996 in de Lok Sabha, het Indiase Lagerhuis.  

Ondanks de preutse sociale mores is de derde meest gezochte zoekterm de naam van de pornoactrice Sunny Leone: geboren in een Indiase Punjabi-familie en als meisje naar de Verenigde Staten geëmigreerd alwaar ze de adult movie industry inrolde en het ondermeer schopte tot Penthouse Pet of the Year (2003). 

Play hard: de Indiër consumeert ook graag, na al dat werken. Jabong, een online winkel wordt ook vaak ingetikt. Waar je naast lippenstift en hardloopschoenen ook kunt kiezen uit meer dan 2300 sari’s!

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief