Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Bekijk de trailer:[[{“fid”:”31579″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Virungu”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Virungu”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Virunga Official Trailer 1 (2014) – Netflix Documentary HD”,”height”:”327″,”width”:”581″,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]

De documentairemakers willen dat de kijkers protesteren tegen de financiers van Soco, zodat de oliemaatschappij in de toekomst stopt met olie-exploitatie in het onstabiele Congo. Een lijst van deze financiers publiceren de makers vrijdag. “Veel mensen weten niet dat fondsen en financiële investeringen in verband staan met Soco. Wij willen dat mensen aan de financiers vragen of Soco wel echt gestopt is in Virunga, en wat zij doen om het park veilig te stellen in de toekomst,” zegt Joanna Natasegara, co-producer.

Oorsponkelijk was het idee om een film te maken over de gorillaverzorgers in national park Virunga. Zij stonden symbool voor hoop en de wederopbouw van het door oorlog geteisterde DR Congo. Maar tijdens de draaidagen rukten de M23-rebellen op en nam de documentaire een nieuwe wending. Een jonge, Franse onderzoeksjournaliste en een parkmedewerker maken undercoverbeelden waarop te zien is hoe gepoogd wordt om parkmedewerkers om te kopen opdat Soco toegang krijgt tot het gebied.

In Congo zijn al zes miljoen mensen overleden door burgeroorlogen. Soco is sinds 2007 aanwezig in Virunga. Milieu- en mensenrechtenorganisaties, zoals WWF en Global Witness hebben gezegd dat olie-exploitatie in het onstabiele Congo kan zorgen voor meer conflicten en corruptie. 

Lees hier het hele artikel, waarin Soco reageert op de documentaire.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief