Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Dankzij de giften aan Giro555 voor de Nationale actie 'Nederland helpt Nepal' is aan meer dan 200.000 mensen in Nepal hulp geboden. Het meeste geld ging naar onderdak, de aanleg van drinkwatervoorzieningen en de bouw van toiletten. In totaal is ruim 25 miljoen euro gedoneerd, waarmee hulporganisaties noodhulp hebben verleend en 2 jaar hulpverlening kunnen garanderen. 

Hulp 

Met geld van Giro555 zijn 155.000 mensen geholpen met materialen voor noodonderdak. Daarnaast deelden hulpverleners 21.030 hygiëne pakketten uit met bijvoorbeeld zeep, tandpasta en waterzuiveringstabletten, en ontvingen 41.699 mensen voedselpakketten. 145 Tijdelijke leslokalen werden neergezet. Dat blijkt uit de eerste tussenrapportage van Giro555, die vandaag wordt gepubliceerd. 

Naast levensreddende hulp is in de eerste fase ook hulp geboden met het oog op de langere termijn. Zo zijn zaden en landbouwwerktuigen gedistribueerd, zodat mensen steeds minder afhankelijk worden van voedselhulp. Daarnaast zijn boeren die hun inkomsten verloren omgeschoold tot timmerman of bouwvakker. Op die manier kunnen zij bijdagen aan de wederopbouw en in hun eigen inkomen voorzien.

Ruïne van een school in Nepal

Slachtoffers 

Nepal werd op 25 april en 12 mei 2015 getroffen door aardbevingen. Daarbij werden 8.898 mensen gedood en raakten 22.309 mensen gewond. In totaal trof de ramp meer dan 8 miljoen mensen. 

“Nepal krabbelt langzaam op. Het accent in de hulpverlening verschuift steeds meer van noodhulp naar wederopbouw, zoals de bouw van permanente woningen, ziekenhuizen en scholen die sterk genoeg zijn om nieuw natuurgeweld te doorstaan”, aldus Gijs de Vries, actievoorzitter van Giro555.

Alle hulporganisaties noemen het regenseizoen de grootste uitdaging in hun werk. Het slechte weer veroorzaakte modderstromen en landverschuivingen, waardoor wegen onbegaanbaar werden en dorpen onbereikbaar. Hulpverleners moeten plannen dagelijks aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Ook maken zij zich nog zorgen over de vele kwetsbare groepen in Nepal, zoals dalits – vrouwen met een beperking.  Zij worden regelmatig gediscrimineerd en niet op lijsten van hulpbehoevenden gezet. Hulporganisaties zijn extra alert op de hulpverlening aan deze mensen.

De actie “Nederland helpt Nepal” is 31 augustus afgesloten met een eindstand van €25.074.780. Hulporganisaties hebben in de eerste maanden ruim eenvijfde van het beschikbare hulpgeld ingezet voor noodhulp in Nepal.

Samenwerkende hulporganisaties achter Giro555: CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision. Het Lilianefonds is gastdeelnemer bij de Nepal-actie.  

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief