Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De letters x, w en y zijn weer legaal in Turkije als het aan premier Recep Tayyip Erdogan ligt. Deze wet is een van de vele hervormingen die Erdogan sinds 30 september aankondigde en zijn ‘stille revolutie’ noemt.

Naast de nieuwe wetgeving die het dragen van hoofddoeken in publiekelijke functies weer mogelijk maakt, wordt het voor minderheden in Turkije makkelijker om hun identiteit via de taal uit te dragen.

Celstraf
Kemal Atatürk voerde de alfabet-wet in 1928 in om homogeniteit van het Turkse volk en de assimilatie van Turkse minderheden te bevorderen. Het Latijnse alfabet werd aangepast om het gesproken Turks na te bootsen. De x, w, en y sneuvelden.
Volgens Al-monitor was de straf die op het gebruik van de drie letters stond twee tot zes maanden cel. Ook waren de letters niet op het Turkse toetsenbord te vinden.

Wijziging
Om de x, w en y-wet door te voeren moet er een grondwettelijke wijziging plaatsvinden. Een wijziging in de grondwet mag pas doorgevoerd worden als twee derde van de 550 leden in het Turkse parlement instemt.

Verboden persoon
Bram Vermeulen, correspondent van de NOS staat op de lijst van verboden mensen in Turkije. Er is geen duidelijke aanleiding waarom hij op de lijst staat en gaat het uitvechten in de rechtbank.
Hij is niet de enige journalist waarbij verslaggeving in Turkije wordt bemoeilijkt. In juli waren er 72 journalisten ontslagen of het land uitgezet omdat ze verslag hadden gedaan van de anti-regeringsprotesten.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief