Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Corruptie grossiert in fragiele staten. Daarom is er sterke behoefte aan journalistieke waakhonden die machtsmisbruik aankaarten. Om zulke waakhonden aan te moedigen, werden dit weekend in het Noorse Lillehammer de Global Shining Light Awards uitgereikt. Tijdens dit tweejaarlijkse evenement worden de beste onderzoeksjournalistieke reportages uit ontwikkelings- en transitielanden beloond.

De op feiten beruste berichtgeving en moedige verslaggeving zal een blijvende impact hebben

Uit de 76 inzendingen kwam een gedeelde winnaar uit de bus. De serie Unholy Alliances, over de maffiapraktijken van de Montenegrijnse overheid, deelde de winst met Empire of Ashes, een portret over sigarettensmokkel en georganiseerde misdaad in Zuid-Amerika. ‘De op feiten beruste berichtgeving en moedige verslaggeving zal een blijvende impact hebben’, zo prees jurylid Syed Nazakat de reportages. Uiteindelijk besloot de jury de Oekraïense reportagereeks YanukovychLeaks ook nog met een speciale ‘vermelding van excellentie’ in het zonnetje te zetten.

Unholy Alliances
Deze reportagereeks van de Organized Crime and Corruption Reporting Project toont een verontrustend beeld van EU-kandidaat Montenegro. Het land wordt neergezet als een ‘criminele staat waar de georganiseerde misdaad, politiek en het zakenleven samenwerken in een “onheilige alliantie”, een corrupte staat.’ Hoewel de Balkanstaat zichzelf verkoopt als het nieuwe Monte Carlo, laat de reporatge zien hoe de familiebank van premier Djukanovic wordt gespekt met crimineel geld.

Empire of Ashes
De Montenegrijnse journalisten moesten hun prijs delen met het Braziliaanse Gazeta do Povo. Gebaseerd op vijf maanden onderzoekswerk, toont dit journalistenensemble hoe de sigarettenhandel langzaamaan marihuana en cocaïne vervangt als belangrijkste illegale inkomstenbron in grote delen van Zuid-Amerika. Verrassend genoeg staat de Paraguayaanse president Cartes aan de leiding van deze nieuwe industrie. Met het geld dat hij hieruit haalt, worden vervolgens weer de Colombiaanse FARC-rebellen gefinancierd.

YanukovychLeaks
En dan was daar nog de aanmoedigingsprijs voor YanukovychLeaks. Dit team van Oekraïense journalisten heeft 25 duizend documenten gered die voormalig president Jankoevitsj had willen vernietigen. Deze documenten legden jaren van corruptie bloot en werden als bewijsmateriaal gebruikt in verschillende rechtszaken tegen Janoekovitsj.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief