Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Amper enkele dagen nadat deskundigen waarschuwen voor de enorme gezondheidsaspecten van de klimaatverandering, doen politieke experts nu hetzelfde voor de politieke gevolgen ervan. In het rapport "A New Climate for Peace", dat opgesteld werd in opdracht van de G7, noemen de auteurs de klimaatverandering de "ultimate threat multiplier" – de factor die bedreigingen vergroot. Een antwoord daarop bieden moet de topprioriteit worden in de buitenlandpolitiek van de G7-landen, Frankrijk, Duitsland, de VS, Groot-Brittannië, Japan, Italië en Canada.

Syrië
De auteurs verwijzen onder meer naar Syrië. De burgeroorlog daar werd voorafgegaan door een vijf jaar durende droogte in het belangrijkste landbouwgebied van het land. De klap voor de landbouw duwde veel gezinnen richting de steden, die al met overbevolking en werkloosheid kampten.

Maar de auteurs benadrukken dat daarmee de klimaatverandering niet de oorzaak was van het conflict. Wel was het de klap op de vuurpijl, de factor die bovenop andere problemen kwam, en tot een combinatie leidde die door de overheid niet beheerst kon worden.

Klimaatverandering was niet de oorzaak van het conflict, wel de klap op de vuurpijl bovenop andere problemen

Ook in andere landen zoals Mali en Ethiopië zwengelt de klimaatcrisis andere problemen aan zoals voedselonzekerheid, de strijd om water en migratiestromen, tot op een punt waar zwakkere staten niet langer in staat zijn om voor hun burgers te zorgen.

Potentiële kans
Het rapport doet enkele aanbevelingen voor de G7 over hoe de strijd tegen de klimaatverandering gecombineerd kan worden met ontwikkeling en vredesopbouw. Daarbij zijn onder meer de beheersing van de voedselprijzen, beter beheer van de voorraden en watermanagement over landsgrenzen heen.

Net als de studie rond de gezondheidsaspecten zien ook nu de auteurs de strijd tegen de opwarming van de aarde niet alleen als een noodzaak, maar ook als een potentiële kans. Zo zijn er mogelijke winsten te boeken op het vlak van werkgelegenheid, samenwerking en gelijkheid in de wereld.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief