Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Drie van de vijf aanwezige politici zijn nieuw op de kandidatenlijst van hun partij. Ze hadden er duidelijk zin in. Ontspannen en gedreven discussieerden ze over de prioriteiten en het budget voor ontwikkelingssamenwerking en de effectiviteit van hulp.

Als presentator Frénk van der Linden vooraf vraagt wat de zaal gaat stemmen, gaan veruit de meeste groene stemkaarten omhoog bij GroenLinks. Toch lijkt Arjan el Fassed nog wat onzeker. Hij is nieuw op de kandidatenlijst van GroenLinks. Als hij de standpunten van zijn partij uiteen mag zetten, vergeet hij even zijn praatje. Hij lacht, maar gaat snel weer door.

Meedeinen
fs_ rode hoed3-6-10_09_250pwMark Harbers van de VVD moet de bezuinigingen die zijn partij voorstelt flink verdedigen. Als de VVD het budget halveert, is er dan nog wel geld over na het betalen van de bijdragen aan de EU en de VN, wil Arjan el Fassed weten. Als Harbers zegt dat hij het niet nodig vindt om internationaal voorop te blijven lopen met hulp, wijzen de anderen hem erop dat andere Europese landen als Frankrijk en Duitsland juist omhoog gaan met hun hulpgeld. Harbers: “Laat die landen dan eerst maar even bijtrekken, dan kijken wij het even aan.” Arjan el Fassed: “Ik vind het mooi dat we een percentage hebben dat meedeint met onze economie.”

Wegwijs in de stemwijzers
Een aantal kieshulpjes besteedt extra aandacht aan milieu, ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten. Oneworld zette ze voor je op een rij.
Bekijk het overzicht.

De VVD wil geen geld geven aan corrupte landen. Sjoera Dikkers, nieuwkomer op de PvdA-kandidatenlijst, vraagt Harbers scherp welke landen hij dan eigenlijk bedoelt. “Oeganda, Soedan, Jemen, je moet de lat hoog leggen. Daar komt hulp niet bij de mensen terecht.” Kathleen Ferrier (CDA) reageert direct: “Wij geven al lang geen bilaterale hulp meer aan corrupte landen!” Harbers zegt dat NGO’s ook alleen in betrouwbare landen moeten investeren, waarop Sjoera Dikkers schampert: “Ze mogen dus alleen nog geld geven aan Noorwegen?”

Bomen en mensen
Moet het behoud van biodiversiteit in ontwikkelingslanden pioriteit krijgen in ons beleid? “Een miljard mensen zijn voor hun voedselvoorziening afhankelijk van de zee,” zegt Christa Meindersma van D66. “Hoe kun je doen aan zelfredzaamheid zonder biodiversiteit?” Mark Harbers vindt dat dat dit afleidt van de hoofdzaak, dat landen zelfredzaam gemaakt moeten worden. De anderen vinden dat er geen tegenstelling is en dat zowel bomen als mensen belangrijk zijn.

Christa Meindersma van D66 meent dat milieu er bij het CDA bij inschiet. De partij straalt “geen enkele ambitie” uit. Ferrier: “Dat zit he-le-maal anders.” Volgens haar is duurzaamheid zo vanzelfsprekend voor de partij, dat het onderwerp daarom niet zo in het programma voorkomt.

Binnenste Buiten
Na het debat presenteerde Alexander Kohnstamm van Partos (vereniging van ontwikkelingsorganisaties) een tijdschrift waarin de branche laat zien wat er wél goed gaat. De publicatie, ‘Binnenste Buiten’ werd gemaakt door Global Village Media, uitgever van Oneworld.nl en onzeWereld, op initiatief van Partos. Kohnstamm presenteerde het boek met veel plezier aan de Kamerleden: “Dit was verreweg het leukste debat over ontwikkelingssamenwerking dat ik de afgelopen jaren meemaakte.” 

 sjoeradikkers  arjanelfassed
 kathleenferrier  christa

Foto’s (c) Friso Spoelstra

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief