Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

“Ik ben zo vaak gearresteerd de laatste maanden dat ik de keren niet eens meer kan tellen”, vertelt Ray. Ze werkt al jaren als prostituee in Kaapstad, nadat ze overbodig werd in de fabriek waar ze werkte. De 45-jarige moeder van twee jongens hoopt tijdens het WK voetbal een financiële klapper te maken. “24 uur per dag ben ik op straat te vinden”, vertelt ze. “Hopelijk ga ik veel geld verdienen, vooral dollars.”

kaapstad graffiti flickrcc250ph
Street art in Kaapstad
(cc) Candice Wouters

Straten schoonvegen
Maar niet als het aan de politie ligt. Die treedt sinds de voorbereidingen van het wereldkampioenschap steeds harder op tegen prostitutie, zegt belangenorganisatie van prostituees SWEAT (Sex Worker Education and Advocacy Taskforce). “De straten moeten schoon en mooi ogen voor de toeristen die op het WK afkomen”, denkt Vivienne Lalu van SWEAT. De politie zou prostituees daarom om oppakken en ze zo lang mogelijk vasthouden.

 
 
 
 

SWEAT riep de Zuid-Afrikaanse regering een aantal maanden geleden al op om de prostituees tijdelijk met rust te laten. Dat zou de veiligheid tijdens het WK ten goede komen. De politie misbruikt haar macht, vindt Lalu. “Agenten gebruiken geweld, pepperspray en ze vragen om geld of seks in ruil voor vrijheid. En allemaal houden ze elkaar de hand boven het hoofd.”

Zedenpolitie
Om de prostitutie in Kaapstad stevig aan te pakken, richtte de stad vorig jaar een speciaal politieteam op. “Maar dat heeft niks met het WK te maken”, zegt JP Smith, bij het stadsbestuur verantwoordelijk voor de veiligheid in Kaapstad tijdens het voetbaltoernooi. “Het idee hiervoor is al jaren geleden ontstaan.”

Intussen is Ray doodsbang, sinds de avond dat ze verkracht werd door twee agenten. Smith hoort zulke horrorverhalen ook, maar denk dat het geweld juist is afgenomen. “Sinds onze unit in het leven is geroepen, durven agenten de prostituees minder snel lastig te vallen.”

Legalisering
Ray hoopt dat haar beroep snel een ‘echt vak’ wordt. Die discussie over legalisering laaide de maanden voor aanvang van het WK voetbal flink op in Zuid-Afrika. SWEAT pleit voor decriminalisering, om prostituees minder kwetsbaar te maken en rechten te geven.

Flashen
Dat is voor Kaapstad geen optie. De dames en heren prostituees zouden zich schuldig maken aan ‘iets vreselijks’. “De gemeenschappen lijden er enorm onder”, zegt Smith. “Er wordt gevochten, geflasht (blote borsten tonen), er vinden seksuele handelingen plaats in auto’s en veel mensen willen niet meer investeren in huizen in bepaalde buurten.”

Voor de prostituees in Kaapstad wordt het tijdens het WK nog een hele klus om buitenlandse valuta te bemachtigen. “We moeten extra goed oppassen voor de politie, maar ik heb al een aantal plekken uitgezocht waar ik mijn klanten mee naartoe neem”, zegt Ray. Wettelijke steun krijgt ze niet. Op SWEAT’s verzoek om de prostituees met rust te laten, heeft de regering niet gereageerd.

Lees alles over de invloed van het WK voetbal in (Zuid) Afrika in het OneWorld Sport Dossier

Foto boven: prostituee Ray is bang voor politiegeweld © Wiebke Wilting/OneWorld

 

 

Kaapstad doet er alles aan om prostituees van de straat te houden.  Metropolis TV liep een nachtje mee met de zedenpolitie. 

 

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief