Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het internationale economische en financiële stelsel is dringend aan herziening toe. En als dat niet snel gebeurt, "raakt het hopeloos achterhaald". Dat schrijft de Adviescommissie Internationale Vraagstukken (AIV) in het recent verschenen rapport 'Naar betere mondiale financiële verbondenheid' (pdf). De AIV is een adviescommissie van de regering en schreef het genoemde rapport in opdracht van minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Een van de belangrijkste kritiekpunten in het rapport is dat de internationale financiële instituties gedomineerd worden door rijke, westerse landen. Dat is al zo sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bovendien blijven "ondanks internationale afspraken nationale belangen de boventoon voeren. Afspraken binnen de G20 bijvoorbeeld doen soms meer kwaad dan goed", schrijft de AIV in een persbericht.

De AIV pleit voor nieuwe internationale financiële instituties, waarin óók lage inkomenslanden zijn vertegenwoordigd. Het moet afgelopen zijn met de westerse dominantie, door instituties als het IMF en de Wereldbank te hervormen, en door een nieuw verdragsorgaan onder de VN op te richten: een Global Economic Co-ordination Council. De Nederlandse regering zou zich daar hard voor moeten maken, zegt de AIV.

Daarnaast moet Nederland expliciet aandacht vragen voor de financiering van de ontwikkelingsagenda na 2015 en het opbouwen van financiële instituties in lage inkomenslanden.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief