Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Sex sells. Maar seksistische films gelukkig niet. De grootste Hollywood-kaskrakers van 2013 scoorden goed op de Bechdel Test: een maatstaaf waarmee kwaliteitsfilms worden gemeten op seksisme. Opvallend: de films die deze test doorstonden, leverden meer geld op dan de films die de test niet doorstonden.

Bechdel Test
Vocativ.com analyseerde de vijftig films uit 2013 die het meeste geld opbrachten, en onderwierp ze aan de Bechdel Test. Deze test heeft drie criteria: 1. er spelen twee of meer vrouwen in de film 2. die een gesprek hebben met elkaar 3. over iets anders dan een man. De test is genoemd naar Alice Bechdel, een stiptekenaar die over de criteria schreef in haar serie Dykes to watch out for. Een test die begon als grap, maar wel wat zegt.

Zeventien films haalden deze test gemakkelijk, zeven ervan op het randje (soms ging een deel van het gesprek over een man).

De films die de Bechdel Test doorstonden, brachten samen meer geld op dan de films die de test niet doorstonden. De vierentwintig films brachten 4,22 miljard dollar op, en de films die niet voor de test slaagden kwamen tot een bedrag van 2,66 miljard dollar.

G.I. Joe niet seksistisch
Het zal je niet verbazen dat vrouwenfilm Safe Haven (71,3 miljoen dollar) voor de test slaagde, maar ook G.I. Joe: Retaliation (123 miljoen dollar), The Fast and the Furious 6 (239 miljoen) en The Wolverine (133 miljoen dollar) bevatten elk minstens één gesprek tussen twee vrouwen over iets anders dan een man.

The Hobbit: The Desolation of Smaug (bevat wel twee vrouwen, maar ze praten niet met elkaar) (190 miljoen dollar) en Oblivion (wel twee vrouwen maar praten alleen maar over een man) (89 miljoen dollar) doorstonden de test niet. De film Gravity werd gediskwalificeerd voor de Test, aangezien Sandra Bullock en George Clooney de enige personages zijn in de film.

Vrouwelijke regisseurs
Een misschien nog schokkender conclusie: al deze vijftig films werden geregisseerd door mannen (op Frozen na, die deels geregisseerd werd door een vrouw).

We kunnen in ieder geval concluderen dat Hollywoodfilms met sterke vrouwenrollen meer geld op leveren. Voor vrouwelijke regisseurs is duidelijk nog een taak weggelegd in 2014.

Een overzicht van de vijftig films die werden getest, zie je op Vocativ.com.
Foto: (cc)

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief