Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“In augustus 2014 ben ik begonnen met het opzetten van een sportproject in Afrika. Mijn afstudeerstage liep ik bij Stedenband Haarlem-Mutare, een bilaterale stichting die al langer betrokken is bij projecten in deze Zimbabwaanse stad. Twee maanden later reisde ik af naar Zororai, een opvangcentrum voor voormalig dakloze ouderen gelegen in Mutare. Daar kwam ik in contact met een groep jonge sportleraren, genaamd de Sport Leaders. Zij krijgen via de Stedenband een opleiding tot sportinstructeur aangeboden. Voor een kleine bijdrage van 2 dollar per uur hielpen ze mij vanaf het begin met de communicatie en het aanbieden van de lessen.”

Zororai

Ledematen
“De ouderen, een groep van dertig, reageerden enthousiast op mijn komst. Ze waren er al enigszins op voorbereid dat ik zou komen, dus totaal onverwachts was het niet. Na de eerste paar lessen kwam ik er achter dat sporten niet echt hun ding was; het ging allemaal erg moeizaam. Ze wisten niet goed hoe ze hun ledematen moesten bewegen. De meesten hadden nog nooit aan een vorm van sport gedaan. Ik begon met hele simpele oefeningen zoals het overgooien van een bal en lopen met een stoel. Later heb ik ze Tai Chi geleerd, een mediterende bewegingsvorm.”

Vriendschappen
“Voldoende beweging is erg belangrijk; het houdt niet alleen het lichaam fit maar geeft deze ouderen ook de mogelijkheid om aan iets anders te denken; het is een vorm van ontspanning. Uiteindelijk zorgde het ook voor nieuwe vriendschappen. Een zuster uit het opvangtehuis vertelde mij dat door de sportlessen de mannelijke en vrouwelijke bewoners meer met elkaar in contact kwamen. Hoewel ze voorheen vooral binnen hun ‘eigen groepje’ bleven hangen, mengden ze zich nu veel meer. Dat vond ik tof om te horen.”

ZororaiFoto: Job Spits

Crowdfunding
“Na mijn vertrek hebben de Sport Leaders het project op zich genomen en  het afgelopen jaar wekelijks sportlessen aan de bewoners van Zororai gegeven. Dit konden we doen doordat de lokale gemeente ons dit jaar wilde financieren. Helaas was dat maar voor één jaar. Om het project in stand te kunnen houden, ben ik een crowdfunding gestart. Op 26 november vlieg ik naar Mutare. Met het geld wil ik nieuw materieel aanschaffen zoals ballen, touwen en stoelen. Daarnaast wil ik de Sport Leaders kunnen blijven betalen, en als het mogelijk is ook het aantal lessen van één keer per week ophogen naar 2 a 3 lessen per week.”

“Of ik mijn streefbedrag ga halen? Ik denk het eerlijk gezegd niet. Ik heb nu iets meer dan 1.000 euro opgehaald en de crowdfunding duurt nog acht dagen. Ik moet het doen met het geld dat ik heb. Uiteindelijk hoop ik het project helemaal uit handen te kunnen geven. Een duurzaam, autonoom en zelfvoorzienend sportproject, gerund door de gemeenschap in Mutare zelf, dat is mijn doel.” 

ZororaiFoto: Job Spits

 

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Over de auteur

Redacteur fair fashion

Emy Demkes is freelance journalist en schrijft voornamelijk over de achtergronden van onze kleding. Van de arbeidsomstandigheden in …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief