Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

 

4 juli 2013. De Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR)  heeft de presidenten van de lidstaten opgeroepen voor een buitengewone vergadering, op een nog niet aangekondigde datum, om het feit te analyseren dat verschillende Europese landen de toestemming ingetrokken hebben aan het vliegveld van Evo Morales, president van Bolivia, om over hun grondgebied te vliegen. 
 
UNASUR secretaris-generaal , de Venezolaan Ari Rodríguez, heeft de oproep bevestigd, en dit medegedeeld aan Evo Morales “om de ongelooflijke verbod te bespreken ". De Boliviaanse president is terug in La Paz, na een officieel bezoek aan Rusland. 
 
Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal verboden gisteren de vlucht van het vliegtuig van Evo Morales  over hun grondgebied, naar verluidt omdat de voormalige CIA-agent, Edward Snowden, gezocht door de Verenigde Staten, aan boord zou zijn. Spanje heeft later dergelijk gedrag ontkend. 
 
In een UNASUR communiqué werd het gebeuren ‘schandalig’ genoemd en gevraagd deze "imperialistische actie" niet te accepteren. 
Het vliegtuig van Morales vertrok gisteren uiteindelijk uit Wenen, na 13 uur  gedwongen retentie.  
  
Het UNASUR communiqué beschouwd de houding aangenomen door Frankrijk en Portugal als "zeer gevaarlijk" , door het zonder waarschuwing intrekken van een eerder wel afgegeven toestemming.  

De secretaris-generaal van de UNASUR vond het heel vreemd dat dit gebeurd is nadat alle regeringen van de Europese Unie hun bezorgdheid over het spionage programma gelanceerd door de Verenigde Staten tegen hun volken hebben geuit". 

Ook Rusland heeft zijn stem laten horen; "Rusland bepleit voor de Verenigde Naties strikte naleving van de regels van het internationaal recht die de immuniteit van dit soort persoonlijkheden regelt, om te voorkomen dat ze worden aangevallen in hun persoon, vrijheid of waardigheid," heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring laten weten. 
 
"Bovendien zou het niet geven van toestemming voor het vliegen over het grondgebied de veiligheid van de passagiers in het vliegtuig, met inbegrip van het hoofd van een soevereine staat in gevaar brengen. Het sluiten van het luchtruim door Frankrijk, Spanje en Portugal is geen vriendschappelijk gebaar tegenover Rusland en Bolivia”. heeft het ministerie toegevoegd. 

Misschien is het achternalopen van de Verenigde Staten op het gebied van internationale diplomatieke betrekkingen toch niet zo’n goed idee. Het getuigd niet echt van goed nadenken over de gevolgen van acties en daden.

De landen in deze wereld hebben elkaar nodig, en er wonen mensen die uit Europa stammen, landgenoten dus, in Zuid en Midden Amerikaanse landen, (en, zoals schrijver dezes, in de Caraïben), die daar het slachtoffer van zouden kunnen worden. 

Bronnen; Telam, Unasur, Pressenza, RT, GoneNative, (foto) Creative Commons License Attribution 3.0 Brazil Marcello Casal Jr./ABr

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500