Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

1. Dit jaar geven we 376 miljoen euro uit aan noodhulp
Voor 2015 heeft minister Ploumen in totaal 376 miljoen euro begroot voor Nederlandse noodhulp. De bulk van het geld naar grote organisaties zoals de VN-organen die zelf mogen bepalen waar ze het bedrag aan uitgeven. Daarnaast gaat een som geld naar specifieke chronische crises, zoals de Syrische crisis, en acute crisis zoals de recente ramp in Vanuatu. Ook is een deel gereserveerd voor NGO-projecten en thema’s zoals innovatie en rampenpreventie.

Ploumen onderzoekt of ze vaker kan samenwerken met Defensie

2. In de toekomst zullen we marineschip Karel Doorman vaker zien
Althans, als het aan Ploumen ligt. De minister onderzoekt de samenwerkingsmogelijkheden met het ministerie van Defensie. Dit naar aanleiding van de inzet van marineschip Karel Doorman, dat de noodhulpsector een dienst bewees door hulpgoederen te transporteren naar de door Ebola geteisterde landen in West-Afrika. Overigens kijkt de PvdA'er ook naar andere samenwerkingsverbanden. Zo onderzoekt ze of de gezamenlijke aanpak van VNG International en de gemeente Amsterdam in het Jordaanse vluchtelingenkamp Za’atari ook kan worden toegepast in andere gastlanden in het Midden-Oosten.

3. We geven geld aan gewapende Syrische rebellen
Onlangs gaf Ploumen 3 miljoen euro aan de Syrische oppositie. Op verzoek van de Tweede Kamer lichtte Ploumen dit bedrag toe. “Het gaat om hulpgoederen als voedselpakketten en medische spullen die we via lokale organisaties bij de juiste partijen brengen”, aldus Ploumen. Volgens haar gaat om hetzelfde type steun als Nederland eerder aan de Koerden gaf. Hoe de minister weet of ze wel de juiste partij bevoorraadt? “We proberen de verschillende partijen die van goede wil zijn te ondersteunen in hun werk. De oppositie valt in fracties uiteen, maar de Free Syrian Army is het type groep dat we willen ondersteunen. We gaan niet over een nacht ijs, de risico’s zijn ingecalculeerd”, aldus Ploumen.

Ploumen: "De Free Syrian Army is het type groep dat we willen ondersteunen"

4. Voor in je agenda: de handelsmissie naar de Ebola-landen
Tijdens het debat kondigde Ploumen aan dat er een handelsmissie naar de drie getroffen Ebola-landen in West-Afrika gepland staat in juni. Ze hoopt op deze wijze de landen te helpen met hun wederopbouw. “Ik ben niet geïnteresseerd in ‘witte olifanten’. Het gaat juist om bedrijven die volgens de drie landen interessant zijn”, benadrukte de minister. Ook hoopt ze de Nederlandse belastingexpertise in te zetten in de West-Afrikaanse regio.

5. Nederlandse NGO’s werken dit jaar écht samen
Twaalf Nederlandse NGO’s zullen de komende drie jaar de handen ineenslaan en gezamenlijk programma’s optuigen in noodgebieden. Deze ‘consortium-constructie’ vindt dit jaar plaats in zes gebieden: Zuid-Sudan, Syrië, Irak, Centraal Afrikaanse Republiek, Nigeria, en de Ebola-landen in West-Afrika. Het geld van deze NGO-projecten komt uit het in september opgerichte Relief Fund.

Over de auteur

Eva Huson woont en werkt als freelance journalist in Irak. Ze schrijft over oorlog, migratie en hulp.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief