Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Europese Unie geeft Afghanistan een ultimatum: 80.000 gevluchte Afghanen terugnemen of geen humanitaire hulp meer. Dit blijkt uit geheime documenten die via Statewatch uitlekten. Het nieuws werd naar buiten gebracht door www.mo.be

Deze week vindt in Brussel de EU-top met hoge diplomaten en politici plaats over Humanitaire hulp en ontwikkeling in Afghanistan. Dit officiële programma klinkt mooier dan de realiteit. Europa wil de terugkeer van 80.000 Afghaanse vluchtelingen afdwingen, waarvan de asielaanvraag (nog) niet is geaccepteerd, maar die wel in Europa verblijven. In 2015 zijn er in totaal 215.000 Afghanen op  “ongeregelde wijze” de EU binnengekomen. 80.000 hiervan hebben nog geen asielaanvraag gedaan of zijn afgewezen. Deze groep wil de EU terugsturen. 

Afghanistan is onveilig 

Afghanen zijn de op een na grootste groep vluchtelingen die de Europese Unie binnen komen. Na 37 jaar oorlog is het land grotendeels onleefbaar. Er woedt nog steeds een oorlog tussen de Taliban, IS en de Amerikanen (met hulp van de EU). Afghanistan is niet veilig, maar de aandacht van de publieke opinie voor het actuele conflict werd minder.  

Afghanistan kan met een miljoen interne vluchtelingen geen zorg bieden voor nog eens tienduizenden teruggekeerde vluchtelingen. Ook de omringende landen, waaronder Pakistan, kunnen de stroom van Afghaanse vluchtelingen niet meer aan. Honderdduizenden mensen overleven in erbarmelijke omstandigheden in tentenkampen buiten Kabul en Jalalabad. Elke winter verhongeren en bevriezen er meer en meer kinderen.

EU stelt toch ultimatum 

De terugkeer van Afghaanse vluchtelingen uit Europa zal een immense druk geven op het toch al zeer instabiele land. Het zal leiden tot nog meer chaos en ontwrichting en uiteindelijk tot nog meer vluchtelingen. Experts ter plaatsen waarschuwen voor een ongeziene humanitaire crisis als deze terugkeeroperatie zal plaatsvinden.

En toch wil de EU het noodlijdend land een ultimatum stellen. De noodhulp, waarop ongeveer de helft van de Afghaanse bevolking overleeft, zal niet meer worden verstrekt als Afghanistan de 80.000 asielzoekers niet terugneemt.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief