Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

In het rapport ‘Band Aid and Beyond’ stelt Oxfam dat de hulpreflex van de internationale gemeenschap verkeerd is. De manier van noodhulpverlening bij hongersnood, moet flink worden aangepakt. Te vaak worden alleen grote hoeveelheden voedsel aangevoerd. Dat redt wel levens, maar maakt mensen ook afhankelijk van voedselhulp.LEAD Technologies Inc. V1.01

 

Ook nu weer lijden miljoenen mensen in Oost-Afrika honger doordat regens zijn uitgebleven. Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) is de situatie extra nijpend omdat zij door de wereldwijde recessie minder geld hebben binnengekregen om voedsel te kopen. Dit probleem wordt verergerd door de hoge voedselprijzen. Het WFP zegt 85 miljoen dollar tekort te komen om Ethiopië en Eritrea goed te kunnen helpen.

 

Droogtes nemen toe
Ethiopië is precies 25 jaar geleden nadat een miljoen mensen stierven bij een grote hongersnood nog steeds te afhankelijk van buitenlandse voedselhulp, vindt Oxfam. En dat is geen goede zaak want als gevolg van de klimaatverandering is het erg waarschijnlijk dat het aantal periodes van droogte in Ethiopië alleen maar toe zal nemen. “Zoals het er nu naar uit ziet zullen bij het 50-jarig jubileum van de hongersnood, droogtes het land drie van de vier jaar treffen. “Maar droogte hoeft niet perse honger en ellende te betekenen”,  stelt Penny Lawrence van Oxfam gerust.

Tragisch jubileum

In 1984 kwamen bij een hongersnood een miljoen Ethiopiërs om het leven. Een schrijnende reportage die de BBC op 23 oktober hierover uitzond was de aanleiding voor Bob Geldof en Midge Ure om een grootschalige muzikale hulpactie op touw te zetten.
live%20aid
De actie begon met het project Band Aid, Britse popartiesten namen de single ‘Do they know it’s Christmas’ op en mondde in 1985 uit in de wereldwijde LiveAid concerten.

 

“We kunnen het niet laten regenen,” erkent de Oxfam-directeur. “Maar we kunnen mensen wel werkwijzen en middelen geven om droogtes te lijf te gaan. Donoren moeten hun aanpak omgooien.” De bevolking is volgens het rapport tot nu toe wel geholpen door de internationale gemeenschap, maar te weinig met structurele zaken. zoals het opslaan en leren beheren van regenwater in bassins, het aanleggen van irrigatie, het maken van opslagplaatsen voor graanvoorraden, het leveren van microverzekeringen om wat geld te hebben voor voedsel als de eigen oogst mislukt, of met systemen die vroegtijdig dreigende droogtes aankondigen (‘early warning systems’).

 

 

Rendabel

De afgelopen 25 jaar kwam de hulp voor Ethiopië voor 70 procent uit de Verenigde Staten. Die hulp bestond bijna geheel uit Amerikaans graan en voedsel. Nog geen kwart procent van de totale hulp richtte zich op projecten die de Ethiopiërs zelf weerbaarder maken.

“Terwijl juist structurele projecten financieel heel rendabel zijn. Elke euro voor zulke projecten bespaart Ethiopië twee tot vier euro schade bij een nieuwe langdurige droogte,” aldus Lawrence.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief