Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het afgelopen jaar zijn er in de West-Afrikaanse landen Sierra Leone, Guinea en Liberia 1048 ebola-infecties gesignaleerd. 60% van de geïnfecteerden is inmiddels overleden.

Ebola is een zeldzame, maar zeer dodelijke ziekte. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor de ergste uitbraak ooit, meldt website Vox. Onderstaande grafiek laat de uitbraken en percentage doden zien sinds de eerste uitbraak in 1976.

Het is de eerste keer dat het Ebola-virus in West-Afrika de kop opsteekt, eerdere uitbraken gebeurden in Centraal-Afrika. Vox verklaart de snelle verspreiding van het virus deels omdat West-Afrikaanse zorgverleners geen ervaring hadden met het behandelen van Ebola-infecties. Daarnaast zijn de mensen in de West-Afrika mobieler, ze reizen meer dan mensen in Centraal-Afrika. En bij de begrafeniscultuur in de regio hoort het aanraken van de doden, wat een risico op infectie met zich meebrengt.

In Sierra Leone is Sheik Umar Khan, de hoofdarts die Ebola-patiënten behandelde, zelf besmet geraakt met het virus. Een paar weken terug zei hij nog tegen persbureau Reuters dat hij bang was het virus zelf op te lopen, omdat hij als arts een verhoogd risico liep.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief