Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De hoogste metingen in het hele land werden gedaan op 1 januari om 1 uur ’s nachts en de concentratie fijnstof was op dat moment drie tot tien keer zo hoog als normaal. In het Noorden van het land bleven de stoffen langer in lucht hangen, omdat het niet waaide. Na een paar uur waren de waardes weer op hun oude niveau. Zo was de concentratie fijnstof in Den Haag bij de eerstvolgende meting om 04.00 uur alweer gedaald tot 122 microgram.Gemiddeld mag de concentratie fijnstof per jaar veertig microgram per kubieke meter zijn en het daggemiddelde mag jaarlijks maximaal 35 keer hoger zijn dan vijftig microgram. Die grens werd tijdens Oud en Nieuw fors overschreden. Volgens Europese richtlijnen geldt een waarde van boven de 25 als gevaarlijk. De gemiddelde concentratie fijnstof ligt gemiddeld tussen de 13 en 30

Bron: infogram.com

Fijnstoffen in de lucht door vuurwerk

Het milieu heeft last van een hoge concentratie fijnstof. Bij het ontploffen van vuurwerk komen fijnstoffen in de lucht. 90 procent terecht in de directe omgeving. Daarvan spoelt zo’n 70 procent via de riolering naar een waterzuiveringsstation. Dat filtert het slib, waar zware metalen zich aan hechten, uit het water. Hoe goed dat lukt, is afhankelijk van het type metaal. Metalen die toch in het oppervlaktewater terechtkomen, hopen zich op in het milieu. Vooral koper is schadelijk voor waterorganismen.

Arnold Brouwer, woordvoerder van het RIVM, geeft aan dat fijnstoffen in de lucht schadelijk zijn, maar dat een hoge concentratie die een paar uur aanhoudt, geen verwoestend effect heeft. “Het levert soms wel een overschrijding van de 24-uursnorm op.”

Burgermetingen

Niet alleen het RIVM zelf deed metingen. Ook 75 vrijwilligers meldden zich aan voor een stofsensor waarmee ze in hun directe omgeving de fijnstoffen en andere stoffen als koolmonoxide en roet in de lucht vast konden leggen. Hoewel het in Nederland steeds beter gaat met de luchtkwaliteit, staat het wel vast de we als gevolg van luchtverontreiniging gemiddeld 13 maanden korter leven. Het RIVM waarschuwde voor ademhalingsklachten tijdens de jaarwisseling, vooral bij mensen met longaandoeningen. Ook (oudere) mensen met hart- en vaatziekten kunnen last hebben van smog.

Benieuwd hoe het zit met de luchtkwaliteit bij jou in de buurt tijdens Oud en Nieuw. Het RIVM maakte een interactieve kaart van 31 december tot en met 1 januari. Klik hier om hem te bekijken.

RoosDerrix

Over de auteur

Roos Derrix is studeert journalistiek aan de Fontys in Tilburg, en was eerder redactiestagiair bij OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief