Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

De computers in de sorteercentra van TNT Post kunnen zo’n 94 procent van de poststroom automatisch verwerken. Onleesbare post wordt geparkeerd in een apart systeem dat foto’s maakt van de enveloppen. Uitzendkrachten tikken het adres over en dat verschijnt als een lichtgele barcode op de enveloppe. Daarmee kunnen de TNT-machines verder.

“Dat handwerk kan net zo goed op een andere plek, in een heel ander land worden gedaan”, citeert het Nederlands Dagblad een TNT-woordvoerder. “Banken en giro-organisaties laten dit soort werk al jaren in het buitenland uitvoeren en zijn tevreden.” Twee weken geleden begon de proef, zodat het ook tijdens de moeilijke feestweken wanneer er veel handgeschreven post, wordt verstuurd, wordt getest.

postzakken2_tcm46-406739
Foto’s TNT

Tijdig bezorgd
TNT beslist in de lente of de uitbesteding ‘efficiënt en kostenbesparend genoeg is’. De woordvoerder is alvast tevreden: “Door sneeuw en ijs waren veel uitzendkrachten in Nederland niet op het werk, maar door het uitbesteden konden we de post toch tijdig bezorgen.” TNT hanteert in Nederland een uurloon van 23 euro. In India en op de Filipijnen doen ze het voor een fractie van die prijs.

Het gaat niet om grote aantallen banen. Volgens de woordvoerder is TNT gedwongen mee te gaan in het terugdringen van kosten, “nu concurrenten als Sandd in Apeldoorn aanzienlijk lagere tarieven betalen voor het sorteren en rondbrengen van de post.” Bij TNT werken 26.000 mensen; 11.000 banen staan op de tocht.

Vakbond Abvakabo FNV zit midden in de onderhandelingen met TNT en geeft nog geen commentaar op de lopende proef.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief