Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Uit een rapport van de Verenigde Naties is gebleken dat toegang tot energie in arme gebieden niet genoeg is in de strijd tegen armoede. Energieprogramma’s werken het best als ze gecombineerd worden met microfinanciering en educatie.

De toegang tot energie werd lange tijd beschouwd als de sleutel tot het terugdringen van armoede. In de afgelopen twintig jaar zijn er wereldwijd tal van programma’s opgezet om arme bevolkingen van energie te voorzien voor verlichting en om te kunnen koken. Maar de focus lag volgens het rapport bij teveel van deze programma’s op toegang tot een kabelaansluiting of werkende apparatuur. Het probleem dat dan ontstaat is dat veel arme mensen de energie vervolgens niet kunnen betalen. Zij hebben dus ook steun nodig bij het genereren van inkomen zodat de energie betaalbaar wordt. Microfinanciering en educatie kunnen hier een belangrijke rol in spelen.

Duurzame energie
Het rapport benadrukt het belang van duurzame energiebronnen. De VN is naar aanleiding van het rapport de campagne A Sustainable Energy for All gestart, in een poging duurzame energie bij arme bevolkingsgroepen te krijgen. Een van de speerpunten van de campagne is het gebruik van biogas van mest van dieren. 

Lees meer bij Guardian

Foto (cc)

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief