Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ook dit jaar werd er door Syriërs kerst gevierd. In de Syrische hoofdstad Damascus, in vluchtelingenkampen in Libanon, en ook in Nederland.

In de christelijke wijk van de Syrische hoofdstad Damascus werden de dag voor kerst nog snel kerstinkopen gedaan. In het Dama Rose Hotel stond een grote kerstboom die volgens persbureau Ruptly de lange stroomstoringen door brandstoftekorten heeft getrotseerd.

Kaarsje branden
De kerk van Damascus was tijdens de kerst een plek waar werd stilgestaan bij omgekomen familieleden. Aan de muren van de kerk hingen foto’s van Syriërs die zijn overleden tijdens de burgeroorlog die al twee jaar lang aanhoudt en konden mensen kaarsjes branden ter nagedachtenis.
[[{“fid”:”23290″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”Syria: Christmas comes to Damascus”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Libanon[[{“fid”:”23292″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:385,”width”:677,”style”:”width: 250px; height: 142px; float: right;”,”class”:”media-element file-default”}}]]
Kinderen uit het vluchtelingenkamp in de Bekavallei van Libanon zingen onder begeleiding van Syrische muziek dat ze hun oude kleren en speelgoed willen en dat ze weer thuis willen zijn.

De Libanese organisatie Beyond heeft de kerstviering georganiseerd. Directeur Mariya Assi laat aan Al Jazeera weten dat het doel van de kerstviering het verzachten van de pijn is.

De vluchtelingen zijn merendeels moslim. Toch vindt Assi het belangrijk om niet-islamitische feestdagen te vieren. “Het is goed om de kinderen te leren wat co-existentie betekent, elkaars feestdagen te vieren en ze even te laten ontsnappen aan de realiteit”, vindt Assi.

Bekijk hier de reportage van Al Jazeera.

Nederland
Ook in Nederland stonden tijdens kerst Syriërs en medestanders stil bij het leed waar de Syriërs onder lijden. Het Syrische Comité organiseerde 21 december  in Utrecht een kerstfeest met Syrische zang, dans en motiverende toespraken.

Bekijk hieronder de reportage van W!J.
[[{“fid”:”23296″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”Wij in het land | Syrisch Kerstfeest”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Foto: Al Jazeera

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief