Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Vanavond breekt de vijftiende avond aan waarop duizenden Parijzenaren zich verzamelen op Place de la République , en samen praten over alternatieven voor het kapitalistische systeem. Nuit Debout, zoals de protesten worden genoemd, is te vertalen als de nacht rechtop, en is een burgerbeweging die de potentie heeft groot te worden. OneWorld zet de zes opvallendste kenmerken op een rij. 

1. Nuit Debout ontstond na protesten tegen het versoepelen van het ontslagrecht in Frankrijk.
De Khomri-wet, vernoemd naar de Franse minister van Arbeid, bepaalt dat het ontslaan van mensen makkelijker gaat worden. Dit zou leiden tot een flexibele arbeidsmarkt. Na een landelijke demonstratie tegen deze nieuwe ontwerpwet op 31 maart, bleven een aantal demonstranten hangen op Place de la République in Parijs. Zij kwamen vervolgens elke dag terug en zo ontstond Nuit Debout.

2. Nuit Debout heeft geen leider.
Iedereen is gelijk en elke mening telt, zo vinden aanhangers van Nuit Debout. Dagelijks kunnen mensen hun visie of protest delen in de Algemene Vergadering aan het begin van de avond. Hierbij komen de meest uiteenlopende onderwerpen naar voren van het maken van een nieuwe grondwet tot hulp voor migranten of simpelweg meer democratie.

3. Actievoerders stemmen in gebarentaal.
Op het plein stemmen aanhangers van Nuit Debout niet door middel van applaudisseren of roepen, maar in gebarentaal. Twee wapperende handen in de lucht betekent ‘ik ben het ermee eens’ en een kruis betekent ‘ik ben het er niet mee eens’. 

4. De sociale burgerbeweging werkt met een aangepaste kalender.
Franse actievoeders stellen dat het vandaag 45 maart is, doordat zij doortellen vanaf de eerste dag dat zij samenkwamen, namelijk 31 maart.

5. Nuit Debout is niet alleen actief in Parijs.
De protesten beperken zich niet tot Frankrijk, waar Nuit Debout ondertussen is overgewaaid naar Lyon, Marseille, Toulouse en Rennes. Ook in Brussel, Berlijn en Valencia komen mensen samen om actie te voeren. 

6. De protestbeweging heeft geen duidelijk programma.
Dat de aanhangers van de burgerbeweging gezamenlijk protesteren betekent in dit geval niet dat zij allemaal dezelfde opvattingen delen. Nuit Debout heeft niet een vast programma. Hierdoor is het nog onduidelijk hoe zij hun doel willen bereiken en wanneer zij stoppen met de nachtelijke protesten.

Over de auteur

Nore Witte is een stagiar voor OneWorld. Zij studeert journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief