Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Moeten we nou wéér een licentie aanschaffen? We hebben al zoveel boeken moeten aanschaffen! En de helft gebruik ik niet eens! Tenminste, niet vaak genoeg! Vorig jaar heb ik ook een licentie moeten aanschaffen en toen heb ik er maar één onderwijsperiode uit gewerkt. Mevrouw, ik heb iets van vijfhonderd euro moeten betalen voor mijn boeken dit jaar. En gedurende het jaar moeten wij nog meer boeken en licenties gaan aanschaffen. Terwijl ze weten dat de studenten op het mbo het zwaar hebben. Sommigen van ons zijn zestien en verdienen een paar zakcentjes met een bijbaantje bij de Dirk”, roept Gamze. “Mijn ouders kunnen mij al niet helpen, ik heb nog twee zusjes en een broertje. Ik vind de opleiding te duur, klaar.”

“Het is ook te duur, hoor” zegt Samantha. “Ik kwam gelukkig in aanmerking voor een regeling maar anders had ik het ook niet kunnen betalen. Misschien kom jij daar ook voor in aanmerking, he. Gewoon proberen. Ik kreeg ook financiële hulp voor mijn laptop. Maar soms hoor ik mensen zeuren over te dure boeken en dan hebben ze schoenen aan van vijfhonderd euro. Of een jas van zevenhonderd euro. En dan sago doen als we een licentie van twintig euro moeten kopen.”

Een app voor tweedehandsboeken

Gamze is het daar mee eens. “Ja, daar heb je gelijk in. Mensen lopen hier in volop dure kleren. Voor wat? Ik loop gewoon rond bij de H&M hoor. Jasje van maximaal honderdtwintig euro vind ik meer dan prima. Ik mag van mijn moeder echt geen jas kopen die zo duur is. Zij betaalt niet eens zevenhonderd euro voor haar maandelijkse huur. Maar toch vind ik dat er iets gedaan kan worden aan de boekenlijst. Er staat echt te veel op. Ik weet niet hoe ik dat allemaal ga betalen op het hbo.”

“Ik ga het op het hbo ook in termijnen betalen. En ik ga dan ver van tevoren zoeken naar tweedehandsboeken. Want op het hbo betaal je nog meer voor je boeken. We zouden een app moeten ontwikkelen voor tweedehandsschoolboeken. Dat we een soort ruilsysteem creëren, of zo”, bedenkt Samantha.

“Wejow, echt een goed idee! Hier kan je genoeg geld mee verdienen! Dan hoef je ook geen tweedehandsboeken meer aan te schaffen! Mbo-studenten moeten elkaar sowieso wat vaker helpen. We zijn al de underdog. Samen staan we sterk, toch? Sang, ik klink als een Feyenoorder, maar ik meen wel wat ik zeg!”

download-2

Over de auteur

Suna Floret woont in Rotterdam. Ze schreef onder andere columns voor het Algemeen Dagblad en werkt nu als fulltime docent op Het …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief