Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Waar kan ik de laatste informatie vinden?

Amerika heeft een grote Haïtiaanse gemeenschap, het is dan ook niet voor niets dat de New York Times de ramp nauwgezet volgt onder meer via een redacteur die het laatste nieuws over de ramp op internet en via sociale media afgraast. De New York Times heeft ook een twitteraccount geopend waarop twitteraars in Haïti hun updates doorgeven.

presidentieel paleis
Het presidentieel paleis voor en na de
ramp. Foto: CC

Mensen die Frans kunnen lezen, kunnen ook op de site van de Franse krant Le Monde terecht voor een continue stroom van updates:
Meer updates ook via www.haiti.ushahidi.com.
 

Informatie over vermiste personen in Haïti is te vinden via www.haitianquake.com
Ooggetuigeverslagen en blogs van hulpverleners zijn te vinden op Alertnet.

 

Weetjes over de aardbeving

Het epicentrum van de aardbeving die een kracht van 7 op de schaal van Richter had, lag op slechts 15 kilometer van de hoofdstad Port-au-Prince. Meer uitleg over de aardbeving en de geologische achtergrond ervan bij de BBC. De Universiteit Utrecht bracht ook een model uit van de breuk in de Caribische plaat die de aardbeving veroorzaakte.

 

Hulpacties die op touw worden gezet

Meteen na de aardbeving riep de Haïtiaanse zanger Wyclef Jean, via Twitter vrienden en fans op om te doneren voor zijn Yelé Haiti Foundation. De voormalige Fugee roept mensen op om een sms te sturen naar zijn stichting, dan wordt er automatisch vijf dollar overgemaakt naar het Yelé Haïti Earthquake Fund.

 

De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton, die speciaal gezant van de Verenigde Naties voor Haïti is, heeft een hulpfonds opgericht voor de slachtoffers van de aardbeving.

  

vn gebouw
Het VN-gebouw is ook ingestort. Zeker
16 mensen van de VN-vredesmissie,
zijn omgekomen, zeker 100 worden
vermist.

De Nederlandse regering heeft inmiddels twee miljoen euro toegezegd en zal een team van zestig mensen sturen. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben gironummer 555 opengesteld voor de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in Haïti.

 

De BBC maakte een overzicht van de internationale hulpacties die op touw zijn gezet voor Haïti

 

Tragische voorgeschiedenis

Het straatarme Haïti was nog maar net aan het bekomen van de drie orkanen die in 2008 over het land raasden, toen de aardbeving toesloeg. Daarvoor hadden vele staatsgrepen al hun verwoestende werk gedaan. Meer informatie over de tragische geschiedenis van Haïti bij De Standaard.

OneWorld had onlangs nog een interview met ontwikkelingsdeskundige Paul Collier die ondanks de zware problemen waar Haïti mee kampt, nog lichtpuntjes zag.

 

Foto’s en video’s uit het rampgebied
Op de site Haitifeed.com staan foto’s en video’s van de ramp. Op Flickr heeft het Britse Rode Kruis ook een fotostream gezet. Hiervan hebben ze op YouTube een compilatie geplaatst. Google Earth heeft inmiddels in samenwerking met GeoEye de laatste satellietbeelden van Haïti online gezet.

 

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief