Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het merendeel van de kinderen kan spontaan één of meerdere kinderrechten opnoemen, zoals het recht op onderwijs, eten en drinken, huisvesting en vrijheid van meningsuiting. Daarnaast zijn de kinderrechten in Nederland volgens de meerderheid van de kinderen goed geregeld.

Op 20 november 1989, nu 25 jaar geleden, hebben landen uit de hele wereld afspraken gemaakt over de rechten van kinderen in het  Kinderrechtenverdrag. Vandaag wordt dit jubileum ook in Nederland gevierd met een Kinderrechtentop georganiseerd door UNICEF.

Gaat het alleen maar goed?
Is er dan echt alleen wat te vieren, of valt er ook nog wat te verbeteren aan de naleving van kinderrechten in Nederland? De deskundigen van het Kinderrechtencollectief zien dat er al veel goed gaat in Nederland. Maar zij stellen ook dat aandacht voor de rechten van kwetsbare kinderen cruciaal is1, zoals kinderen met een beperking, kinderen in armoede of vluchtelingenkinderen.

Ook volgens de kinderen is echter nog wel wat aan te merken op kinderrechten in Nederland. Zo vallen naleving van de rechten in de praktijk wel eens tegen. Een substantieel deel van de kinderen geeft aan dat zij zich in de klas soms of (bijna) nooit vrij voelen om te zeggen wat ze denken. Ook blijft de kennis van kinderen achter; de meeste kinderen hebben nog nooit van het VN-Kinderrechtenverdrag gehoord. 

Meer lezen over kinderrechten?

Samsam besteedde in haar septembernummer uitgebreid aandacht aan kinderrechten in Nederland en UNICEF heeft veel informatie over kinderrechten. 

 

Belangrijke rechten volgens kinderen
Het recht op ‘voldoende eten en schoon drinkwater’ is voor bijna de helft van de kinderen het belangrijkste recht. Het is volgens de kinderen niet alleen een basisbehoefte, maar maakt ook dat je kan spelen, leren, gezond blijft en later goed kan werken. Daarnaast vinden Nederlandse kinderen het belangrijk dat een kind naar school moet kunnen gaan en dat kinderen in ieder geval naar de dokter moeten kunnen als ze ziek zijn. Als ze moeten kiezen, vinden kinderen de vrijheid van meningsuiting en bescherming tegen kinderarbeid minder belangrijke rechten.

Kinderen geven hun mening
NCDO deed onderzoek onder ruim 1.100 kinderen in de leeftijd van negen tot twaalf jaar. Dit is het volledige onderzoeksrapport: 

1 Kinderrechtencollectief (2014). Kinderrechten in Nederland 2014. De vierde NGO-rapportage van het kinderrechtencollectief aan het VN-Kinderrechtencomité. Leiden: Kinderrechtencollectief.

 

Over de auteur

Lette Hogeling doet bij NCDO onderzoek naar wat Nederlanders weten en vinden van mondiale vraagstukken en hoe dit in hun gedrag tot …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500