Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

'Trump victory shocks world', schreef de Amerikaanse nieuwszender CNN vanochtend. We vroegen aan onze correspondenten en contacten om de eerste reacties vanuit hun standplaats. En wat vind jij? 

[[nid:48930]]

 

Verenigde Staten:

“Het is net als in 1968, toen Robert Kennedy vermoord werd. Ik trok me toen terug uit het maatschappelijke leven, omdat ik de sfeer in het land niet aan kon. Ik werd in de jaren ‘60 vier keer ‘s ochtends wakker met het nieuws dat er een politiek figuur was neergeschoten. Nixon werd president. Ik heb nu weer dat hopeloze gevoel.” 

Barbara May, een Clinton-vrijwilliger (70+) die vanuit een campagnekantoor in San Francisco kiezers in swingstaten opbelde om te gaan stemmen

Irak/Turkije:

"Trumps band met Rusland maakt me nerveus. Hoe zal dat de situatie in Syrië beïnvloeden? En kijk naar wat hij roept over Irak. Hij vond het een grote fout dat het Amerikaanse leger zich terugtrok zonder controle te houden over de olie. 
Noor, Iraakse blogger in Turkije

Het is net als in 1968, toen Kennedy vermoord werd

Syrië/Duitsland:

"Als Clinton had gewonnen, was er niks veranderd voor de Amerikanen. Ze is acht jaar first lady geweest in het Witte Huis en heeft jaren gewerkt met president Obama. Amerikanen willen op heel veel fronten een nieuw soort president. The Amerikaanse Berlusconi kan dingen veranderen. Vergeet niet dat rechts op heel veel plekken in opkomst is. Misschien hebben alle landen wel de slechtste presidentskandidaten nodig om deze lelijke wereld te veranderen, die al vijf jaar toekijkt bij de ramp die zich in Syrië voltrekt zonder echt actie te ondernemen om het moorden en vernietigen te stoppen. Misschien maakt Trump een einde aan de Syrische oorlog, of gooit hij de boel plat. Dan houdt het lijden tenminste op."
George, gevluchte Syrische journalist in Duitsland

Als Trump de boel plat gooit in Syrië, houdt het lijden tenminste op

Guatemala:

"Ik ben niet verbaasd. Het was een keuze uit twee kwaden. De uitslag is het resultaat van mislukte sociale plannen, zoals Obamacare en de Clinton Foundation. Ik verwacht geen grote gevolgen, aangezien presidenten weinig van hun plannen erdoor krijgen. Het zal in ieder geval niets veranderen voor Guatemala."
Carlos, hoteleigenaar

Myanmar:

"Ik ben bezorgd over deze uitslag. Wat gaat het betekenen voor Amerika, en wat voor de wereld? En wat gaat Trump doen voor de gemarginaliseerde groepen in eigen land en in ontwikkelingslanden? We moeten het afwachten, maar deze uitslag maakt dat ik weinig vertrouwen heb in de toekomst." Anoniem (naam bekend bij redactie)

"Ik geef de voorkeur aan Trump, want ik waardeer zijn optreden rond bepaalde issues, zoals zijn ideeën over het revitaliseren van de Amerikaanse economie." Anoniem (naam bekend bij redactie)

Zweden:

"Oké, ruimdenkende middenklasse flextime hipsters van alle politieke kleuren, wij moeten de hardwerkende middenklasse, de mensen op het platteland en heel veel andere mensen vertellen hoe ze onderdeel kunnen worden van de maatschappij van de toekomst, ondanks dat ze het economisch slechter gaan krijgen, hun baankansen afnemen, ze geen toekomst zien voor hun kinderen en hun pensioenen op een piramidespel lijken. Ze gewoon vertellen dat de statistieken er goed uitzien, is niet genoeg." 
Take Anstoot 

Polen:

"Lieverds, even eerlijk! Stop met bang zijn, stop met angst zaaien, angst verlamt. Wij hebben hier onze eigen conservatieve katholieke ‘Trump’ aan het stuur, en wat maakt het uit? Het zou goed zijn als we in plaats van de hele tijd bezig te zijn met hun ideeën we het licht zien dat zij op onze toekomst laten schijnen en aan de gang gaan met het Polen, Europa en de wereld die wij willen. Ik ga het oerbos in, doei!"
Adam Wajrak (natuurjournalist voor Gazeta Wyborcza)

Al die haat-toespraken dienden gewoon om stemmen te trekken

Turkije/VS: 

"Ik dacht een jaar geleden al dat Trump zou winnen. Ik had er een discussie over met een native-American vriend die antropoloog is. Ik zei: "Amerika verdient Trump, daarom wint hij." Hij is geen politicus. Hillary is een perfecte politicus, dat wil zeggen een 'leugenaar, onbetrouwbaar'. Ik zei dat Obama er een potje van heeft gemaakt in het Midden-Oosten met de handen van Clinton. Trump weet niks van het Midden-Oosten, Hij zal varen op het advies van zijn vice-president en andere medewerkers. En het gaat Trump nooit lukken om een muur te bouwen op de Mexicaanse grens of moskeeën te sluiten. Hij zei gewoon wat de Republikeinen wilden horen. Al die haat-toespraken dienden gewoon om stemmen te trekken."
Een Koerd die vervolging in Turkije ontvluchtte en in de VS in afwachting is van zijn greencard (naam bekend bij de redactie).   

Argentinië: 

“Veel mensen in Argentinië, waaronder ik, vinden Donald Trump een ‘tonto’ (dwaas). Ik begrijp niet dat in deze tijd waarin democratie wereldwijd heerst, mensen een man kiezen die zich zo tegen vrouwen, latino’s en afro-Amerikanen keert. Ik verwacht dat deze uitslag grote invloed heeft op de buitenlandse politiek van de VS en daarmee ook op Latijns-Amerika. Daarnaast vrees ik dat arme, werkende mensen de dupe zullen worden van zijn beleid. Het is de komende tijd afwachten welk effect het precies zal hebben, we zullen het zien. Ik ben gedesillusioneerd.”
Valeria

Ik vrees dat arme, werkende mensen de dupe worden van Trump 

Afghanistan

"Ik ben geschokt. Iedereen dacht dat Trump nooit zou winnen, maar we hadden allemaal ongelijk. Deze overwinning onthult de enge waarheid over Amerika. De meerderheid van de bevolking stemde voor iemand die een racist is, een white supremacist en een sexist. Nu zegt iedereen dat hij zich wel als een echte president zal gedragen, maar ik ben bang dat hij een muur gaat bouwen aan de Mexicaanse grens en moslims zal verbieden om de Verenigde Staten binnen te komen."
Journalist (naam bekend bij de redactie)

"Donald Trumps overwinning doet me eigenlijk niks. Ik denk niet dat de buitenlandpolitiek van de VS wezenlijk zal veranderen richting Afghanistan. Ik weet wel dat Trumps heldere idee over uraniumverrijking door Iran de veiligheid in Afghanistan kan beïnvloeden." 
Abdul Ghani Amin 

Straks komen moslims de VS niet meer in

Zuid-Afrika: 

"Trumps overwinning laat zien dat iedereen het fout kan hebben, ook de democratie. Het electoraat heeft gekozen voor een kandidaat die niks weet, nergens bang voor is en niets en niemand respecteert om de wereld te domineren."
Bukhosi (24)

Canada:

"Being Canadian today feels like I'm overhearing my downstairs neighbours arguing about whether or not to set the building on fire."
'Maskaddict' via Reddit

Rwanda: 

"Welp, that happened. Will any other country in this world ever take the United States seriously again? Can we have any moral high ground after this? My heart is saddened by the hearts of our people who have clearly spoken. I hope we can alle resolve to love each other better in the coming days." 
Amerikaanse expat
 

Jullie noemden ons dom omdat we op Jacob Zuma hebben gestemd. Kijk nu naar jezelf

Zuid-Afrika: 

"Beste Amerikanen, als Donald Trump definitief wint, kom dan niet naar Zuid-Afrika, want jullie noemden ons dom omdat we op Jacob Zuma hebben gestemd. Kijk nu naar jezelf."
Sandra (via Facebook)

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief