Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een samenwerkingsverband van diverse digitale veiligheidsorganisaties heeft de eerste digitale EHBO-kit ter wereld ontwikkeld. Dit gebeurde naar aanleiding van onderzoek van onder meer Google, waaruit blijkt dat steeds meer journalisten en mensenrechtenactivisten worden gehackt.

Journalisten vaker slachtoffer
Hoewel veel internetgebruikers slachtoffer kunnen worden van mail die is ontworpen om hun data te stelen, zijn journalisten volgens Google zwaar oververtegenwoordigd onder deze doelgroep. De aanvallen worden vaak door hackers uitgevoerd die werkzaam zijn voor een overheid en het specifiek op journalisten hebben gemunt. Behalve voor overheden zijn deze hackers ook werkzaam voor criminele organisaties.

Volgens ontwikkelingsorganisatie Hivos, die zich al langer bezig houdt met digitale ontwikkeling in ontwikkelingslanden, kan hackgevaar er toe leiden dat activisten en journalisten hun werk moeilijker kunnen uitvoeren.

Hivos ging er in de eerste instantie vanuit dat deze zaken vooral in repressieve als Rusland en China voorkomen, maar ze zien een steeds wijdere verspreiding. De overheid hoeft de hacker-skills niet zelf in huis te hebben, maar kan ze eenvoudig inkopen. 

Eerste Hulp-kit
De digitale eerste-hulp kit is ontworpen om preventieve hulp te bieden aan mensen die te maken hebben met de meest voorkomende vormen van digitale bedreigingen zoals schadelijke software en gestolen accounts. De kit biedt naast een handleiding ook een set van zelf-diagnostische hulpmiddelen voor journalisten, bloggers, activisten en mensenrechtenverdedigers  die worden geconfronteerd met digitale dreigingen.

Volgens Reporters Without Borders worden op dit moment honderdvijfenzestig journalisten en honderdzesentachtig netizens (internetgebruikers) vastgehouden, en persbureau Reuters schrijft dat eenentwintig van de top vijfentwintig nieuwsorganisaties het doel zijn geweest van waarschijnlijk in opdracht van de staat-uigevoerde hackersaanvallen. Veel kritische individuelen op het internet die digitaal worden bedreigd, hebben vaak geen idee wat te doen als ze in gevaar zijn. Dit leidde tot het idee dat iedereen preventieve maatregelen en actieve stappen moet kunnen ondernemen als ze gevaar lopen, om noodgevallen te voorkomen.

Afbeelding: Authint media

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief