Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

dWvWiT#82 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 162 tweets van afgelopen week zijn dit de 13 tweets die je niet mag missen.

Best moeilijk: economie

Een leuk artikel dat wel bij deze cartoon past, is dit stuk dat in een boek komt over economische psychologie. De auteurs betogen dat én waarom economie moeilijk te begrijpen is voor mensen die daar niet in getraind zijn. En ze beschrijven een paar erg herkenbare – maar problematische – strategieën die gevolgd worden door veel niet-economen (en soms ook door wél-economen, denk ik dan) om de complexiteit te reduceren. 

Nederland Handelsland
Samen met Hella Hueck schrijf ik een week lang over de toekomst van Nederland als handelsland en mythes over handel, in onze serie over de Economie van Overmorgen. Sinds de crisis van 2008 wordt veel aandacht besteed aan wat er mis is met en anders moet in de financiële sector, en terecht. Maar onze handel, een andere belangrijke poot onder het Nederlandse verdienmodel, krijgt maar weinig aandacht. Dat is ten onrechte, denken wij, en vandaar deze serie. En de avond die we 1 december organiseren.

Studenten economie die een andere invulling van hun onderwijs willen, vragen onder andere om meer real world economics in het curriculum. Voor hen en voor alle andere mensen die beter willen begrijpen hoe onze economie werkt, zet RTLZ alle teksten die we over De Economie van Overmogen gemaakt hebben en nog gaan maken bij elkaar op een prachtige pagina. Ik heb me hier beperkt tot tweets met links naar de eerste twee afleveringen van deze serie over handel, anders is dit blog gelijk vol. De vijf delen die hier nog op volgen tot en met zaterdag, vind je dus op onze RTLZ pagina. 

We organiseren ook een avond in Pakhuis de Zwijger over de toekomst van Nederland Handelsland, waarop we interessante gasten ontvangen. Je bent van harte welkom!

Europa, Europa, Europa…
De discussie over hoe het verder moet gaan met Europa gaat natuurlijk dagelijks verder. Een van de problemen daarbij is dat we het nog steeds niet eens zijn over de oorzaken voor de vorige crisis, die nog maar net aarzelend achter de rug is. Een interessant stuk daarover stond deze week  in The economist. En deze blogpost van de altijd lezenswaardige Frances Coppola is ook de moeite waard.

Tranen om dakloze jonge vluchtelingen
De tranen liepen over mijn wangen toen ik deze hartverscheurende foto's en teksten zag – dus wees voorbereid als je op de link klikt. Aanrader!

Deze interactieve kaart geeft mooi inzicht in hoeveel vluchtelingen door verschillende landen worden opgenomen.

Zoals het klokje thuis tikt…

51 economische mythes
Dat was een heel geslaagde boekpresentatie vorige week van het boek van Mirjam de Rijk over 51 economische mythes. Leuk cadeau met de naderende feestdagen, voor jezelf of iemand anders.

Blijf op de hoogte

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief