Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

dWvWiT#80 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 139 tweets van afgelopen week zijn dit de 13 tweets die je niet mag missen.

Basisles economie: loon en winst

Robots veranderen banen
Banen zijn bundels van taken, en door digitalisering en robots kunnen sommige van die taken overgenomen worden. De aard van veel werk zal daardoor veranderen, ook in de toekomst. Daar schrijven we onder andere over in De Robot de Baas, de verkenning die we met de WRR op 8 december in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam presenteren. Deze week verscheen de interessante tussenstand uit een studie die McKinsey hier naar doet. Banen zullen de komende jaren veel vaker veranderen dan verdwijnen door robots, is kort samengevat de bottom-line.  

Empathie kaarten
De verkeerde dingen zeggen doen we allemaal wel eens: Emily McDowell maakte daar mooie empathie kaarten over.

TPP, TTIP en ontwikkelingslanden
In alle discussies over TTIP en TPP raakt het nog wel eens ondergesneeuwd, maar wat zijn straks de gevolgen van de handelsverdragen waarover nu gesproken wordt voor de ontwikkelingslanden. Een mooie update op Vox met commentaar van een expert van het Center for Global Development in Washington DC, dat ik hoog aansla.

Eigen kroost eerst
Mooi stuk in De Groene van mijn voormalige WRR-collega Casper Thomas over het nieuwe boek van Putnam. En hoe zit het eigenlijk in Nederland met de kloof die Putnam in de V.S. waarneemt en analyseert?

Data tekort: brief

bbp beperkingen 
Prachtig artikel over de beperkingen van het bbp van de Britse econoom Diane Coyle, die het mooiste boek over het bbp schreef dat ik ken

Ondernemers tegen TTIP
De grote ondernemersorganisaties in ons land zijn groot voorstander van TTIP, maar er zijn vreemd genoeg niet veel ondernemers die zich actief in het debat over dit verdrag in wording hebben gemengd. Dat wordt nu een beetje anders, want er is een oproep van ondernemers tegen TTIP. Goed dat nu ook onder ondernemers een discussie op gang komt over TTIP.

Internet der dingen

Stiglitz: staat, markt en ontwikkeling
Heel interessante sheets van Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz voor iedereen die wel eens een overview wil hebben van wat we nu weten over de rol van staat en markt bij ontwikkeling. 

De rijken en de rest
In de V.S. is een heel interessant onderzoek gedaan dat niet zo makkelijk te organiseren is. Onderzoekers hebben interviews gehouden met rijke mensen, en daarna vergelijken hoe de opvattingen van deze mensen uit de 1% en 0,1% zich verhouden tot die van de rest van de Noord-Amerikanen. Leuk idee om ook eens in Nederland te doen.

LOL! Doesn't matter

 

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed.

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief