Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

dWvWiT#75 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 157 tweets van afgelopen week zijn dit de 13 tweets die je niet mag missen.

Historische dag: voorbij het BBP
Mark my words: 7 oktober 2015 wordt een historische datum. Het is de dag waarop de Tweede Kamer een commissie installeert die onderzoek gaat doen naar het bbp (bruto binnenlands product) en indicatoren voor brede welvaart. In sommige landen (o.a. UK, Frankrijk, Duitsland) is dit al langer een issue voor parlementen en regeringen, en nu dus ook op de agenda bij ons. Deze commissie hebben we te danken aan het WRR-rapport over de lerende economie. Na een lang debat daarover in de Tweede Kamer werden 8 moties ingediend. Daaronder een motie van Alexander Pechtold en Bram van Oijik dat een commissie alternatieven voor of naast het bbp zou moeten uitwerken. Het heeft even geduurd, maar dit is het resultaat. Ik heb een keer mogen adviseren over de onderzoeksaanpak. Die ziet er goed uit imho, en ben dus heel benieuwd.

Structurele hervormingen
Vroeger had het IMF het vaak over "stucturele aanpassingen" – haar programma's (de SAPs) zijn nog steeds berucht in veel ontwikkelingslanden – en tegenwoordig wordt de term "structurele hervomingen" over de hele wereld veelvuldig gebruikt. Dat klinkt goed, maar het is een lege term. Je weet nooit wanneer je er mee klaar bent en wat ze opleveren, en er blijken steeds weer nieuwe 'structurele hervormingen' nodig te zijn. Standaardantwoorden schieten te kort, je hebt maatwerk nodig om te bepalen waar je een economie echt mee vooruit helpt. Dani Rodrik zet in deze presentatie op een rij wat we weten over structurele hervormingen. Verplichte kost wat mij betreft.

Hoe dit mis kan gaan, kun je goed zien aan Griekenland, dat een tot op detail uitgewerkt pakket maatregelen moet doorvoeren dat is bedacht door de Europese Commissie, de ECB en het IMF. Of het werkt – hoe zit het bijvoorbeeld met eigenaarschap van het nieuwe beleid? – en wat het op gaat leveren, is zeer de vraag. Maar het is zoveel dat je achteraf altijd kan zeggen dat 'die Grieken' het niet goed genoeg gedaan hebben als de economie blijft stagneren.

In ons land ging deze week op verschillende plaatsen de vlag uit, omdat Nederland naar de vijfde plaats is opgeklommen in de jaarlijkse ranking van landen van het World Economic Forum (WEF). Ik ben totaal geen fan van dit soort lijstjes. Los van serieuze methodologische vragen die je moet stellen (ik heb ook wel eens een vragenlijst voor het WEF ingevuld), is het onzinnig te denken dat je er uit af zou kunnen leiden wat voor beleid je moet voeren om nog hoger op de lijst te komen. Als je dat al belangrijk vindt. "'Best practice' is illusion", zegt Rodrik bijvoorbeeld in zijn sheets hierboven. Marike Stellinga schreef in het NRC een uitstekende column over dit soort lijstjes.

Intelligente robots

TTIP en TPP
Veel aandacht voor TTIP deze week dankzij een uitzending van Tegenlicht over het geschillenmechanisme ISDS, en een hiliarisch item van Arjen Lubach. Voor wie hem nog niet gelezen heeft, is hier de longread die Hella Hueck en ik gemaakt hebben over TTIP en globalisering in onze serie over "De Economie van Overmorgen". We hebben trouwens nieuwe plannen, daarover binnenkort meer.

En aan de andere kant van oceaan is TPP een stap dichterbij gekomen doordat 12 landen het daar over eens werden. De precieze tekst moet nog uitgewerkt worden, dat duurt nog een maand volgens de New York Times. En dan kan het nog maanden duren voordat de ratificatie in de VS rond is. Als dat al lukt, want er is veel weerstand en met de presidentsverkiezingen in aantocht kunnen we veel debat, actie en circus verwachten over TPP en handelsverdragen in het algemeen. Prima natuurlijk: het gaat echt ergens over, en dan is het alleen maar toe te juichen dat meer mensen zich er mee bemoeien en niet aan technocraten en lobbies overlaten.

Doe eens niks
Vanaf 16 november organiseert minister Asscher van SZW een week tegen werkstress, om aandacht te vragen voor stress en burn-out en dat op meer plaatsen bespreekbaar te maken. Ik schreef begin dit jaar een column over mijn twee burn-outs, waar ik heel veel reacties op heb gehad – en nog steeds. Heel leuk als mensen mailen of vertellen dat ze (weer) zijn gaan hardlopen dankzij mijn column, dat komt geregeld voor. Maar ik kreeg, en krijg, ook reacties van mensen die blij zijn dat ik mijn verhaal heb opgeschreven omdat ze erg onder druk staan. Mensen die bang zijn voor een burn-out, of niet kunnen of durven te zeggen op hun werk dat ze het te druk hebben en 's nachts wakker liggen of in paniek wakker worden. Toen ik gevraagd werd of ik een rolletje wil spelen in de campagne in november tegen stress was ik daar dan ook snel over uit. In dat kader begin ik gelijk maar hier: lees allemaal dit stuk uit het FD, en leer jezelf niks te doen!

Robots
Er wordt veel over robots gespeculeerd, en veel weten we gewoon nog niet. In dat kader 3 tweets met nieuwe interessante gegevens.

Docu-serie over kapitalisme
Geen idee waar en wanneer we deze serie kunnen gaan zien, maar ik kijk er naar uit.

Blijf op de hoogte

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief