Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Week van Went in Tweets

dWvWiT#58– Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij schrijft met Hella Hueck (RTL) longreads over de Economie van Overmorgen voor de website en apps van RTL, en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 204 tweets van afgelopen week zijn dit de 15 die je niet mag missen.

Griekenland: De ontknoping…

Ontwikkelingshulp
Toen we in 2010 ons WRR-rapport "Minder pretentie, meer ambitie" publiceerden en daarin bewust het woord ontwikkelingshulp gebruikten in plaats van –samenwerking vielen velen over ons heen, want dat was ouderwets. Maar een relatie waarin de een de hand op moet houden bij de ander, is niet gelijkwaardig. En het zou er bij hulp juist om moeten gaan landen te helpen zich zo snel mogelijk dusdanig te ontwikkelen met inclusieve groei dat ze niet langer hulp nodig hebben en hun eigen vrije keuzes kunnen maken. Dat is in het belang van de inwoners van dat land, en in het onze. Aan dat alles moest ik weer denken afgelopen week door deze drie tweets.

Het oudste beroep
De internationaal vermaarde topeconoom Dani Rodrik ken ik al jaren als een zeer aangenaam en inspirerend mens, maar als moppentapper heb ik hem nog nooit  meegemaakt. Hij opent hier een lezing met een erg leuke grap, die hij – zo tweette hij later – voor het eerst hoorde van de Britse econoom Schumacher die in 1973 de term "small is beautiful" muntte.

Minder ongelijkheid is beter voor ons allemaal
Dat schrijft de rijkelandenclub OESO in het rapport dat ze deze week presenteerde. Zoals Martin Visser ook schreef in De Telegraaf, is de hoop van sommigen dat de 'Piketty hype' wel snel over zal gaan inmiddels ijdel gebleken. Internationale organisaties als het IMF, regionale ontwikkelingsbanken en de OESO hebben zich op dit thema gestort en daar zal nog veel onderzoek uit voortkomen, zoveel lijkt zeker.

Freaky wifi

TPP en TTIP
Verwacht nog meer, heel veel meer over deze twee "handelsverdragen" de komende tijd, want de discussie wordt steeds breder en interessanter. Uit een serie tweets deze week hierover selecteer ik er drie.

Internet voor mensen
Prikkelend artikel in The Guardian over de toekomst van internet.

Klimaatondernemers
Vorige week vond in Parijs de Business Climate Summit plaats in de aanloop naar de VN-top over klimaatbeleid. Dat zou normaal gesproken langs me heen gegaan zijn, maar als je co-auteur van longreads daar naartoe gaat en een paar mooie items over maakt voor RTLZ, hoor en zie je daar het een en ander van. En gelukkig maar, want ik ben best onder de indruk van een aantal dingen die daar aan de orde werden gesteld. Ik kom nog wel eens op een bijeenkomst waar op een gegeven moment een enthousiaste startende ondernemer roept dat "we natuurlijk de overheid niet meer nodig hebben", maar dat soort eh… onzin hoor je de CEO's van de grote bedrijven die in Parijs over het klimaat bij elkaar waren niet zeggen. Integendeel, ze verlangen meer regels en hogere lasten op CO2 van overheden. Dat kun je kleineren, en natuurlijk moet er nog heel véél meer gebeuren, maar geef mij nog maar een stel ondernemers à la Unilever's Paul Polman. Zie deze onderhoudende reportage van Hella Hueck over de Business Climate Summit.  

Cartoon: Bankieren

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER [en nu ook met RSS-feed]

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief