Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De week van Went in Tweets

dWvWiT#57– Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij schrijft met Hella Hueck (RTL) longreads over de Economie van Overmorgen voor de website en apps van RTL, en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 222 tweets van afgelopen week zijn dit de 14 die je niet mag missen.

Cartoon: TPP

Vrijhandelsverdragen onder vuur
Steeds meer discussie over de voor- en nadelen van vrijhandelsverdragen, onder invloed van de lopende onderhandelingen over TPP en TTIP. Dat kan wat mij betreft alleen maar worden toegejuicht, want te lang zijn vooral de (al dan niet vermeende) zegeningen uitgevent en criticasters genegeerd. Dat wordt langzaam anders, en ook zwaargewichten als Stiglitz en Sachs nemen duidelijk stelling. Een paar relevante tweets in dit kader.

Skateboarden in Kabul
Prachtige en ontroerende fotos vind ik dit.

Nationale staten leven
About time: berichten over de dood van de nationale staat in deze geglobaliseerde wereld blijken voorbarig en onjuist, ontdekken steeds meer mensen.

Ongelijkheid: feit en perceptie
Het paper zelf moet ik nog lezen, maar het abstract ziet er interessant uit. Niet hoe het feitelijk gesteld is met de ongelijkheid in een land bepaalt of de inwoners willen dat de regering herverdeelt, maar de perceptie die de mensen daarover hebben. Aldus deze onderzoekers. Interessant ook, daar zijn we bij de WRR voor aangenomen, om na te denken over de eventuele beleidsimplicaties.

Hebben we straks nog banken nodig?
Het woord 'disruptie' is erg in de mode om innovaties die economische sectoren (in potentie) op hun kop zetten mee te duiden – dat noem(d)en economen ook wel "creatieve destructie", met een term van Schumpeter. De werkelijkheid blijkt vaak weerbarstiger dan de claims van nieuwe marktpartijen, die natuurlijk roepen dat alles anders wordt. Maar er gebeurt ook echt wel wat, denk alleen maar een Uber. Het is onmogelijk dat allemaal bij te houden, maar gelukkig zijn er soms mooie overzichten van wat er speelt en wat de discussies zijn – zie bijvoorbeeld deze mini-docu over disrupties in de financiële sector.  

Economische wetenschap ter discussie
In de eerste longread in onze serie over de Economie van Overmorgen schreven Hella Hueck (RTL) en ik vorig jaar dat we economie niet aan economen mogen overlaten. Economie is geen neutrale wetenschap en economen maken keuzes – voor bepaalde modellen, data ("tijdelijke feiten"), en aannames (gaan bijvoorbeeld uit van "volledige werkgelegenheid" in modellen die op voordelen van TTIP wijzen). En er zijn veel meer economische scholen en benaderingen dan de dominante neo-klassieke. Over dit alles wordt op steeds meer plaatsen gepraat en geschreven, ook in en door internationale organisaties, dus dat debat loopt nog wel even. Een paar interessante links deze week.

Cartoon: Idioten

Leestips
Tot slot twee boeken die ik aan het lezen ben en kan aanraden.

 

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER [en nu ook met RSS-feed]

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief