Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Week van Went in Tweets

dWvWiT#52– Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij schrijft met Hella Hueck (RTL) longreads over de Economie van Overmorgen voor de website en apps van RTL, en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 156 tweets van deze week zijn dit de 12 die je niet mag missen.

Cartoon: Neem het even over…

Lonen omhoog!
Het clichéverhaal dat we de lonen laag moeten houden om meer te kunnen exporteren en ondernemers meer winst te geven om te kunnen investeren, staat steeds meer ter discussie. En terecht. Want als de vraag naar goederen en diensten niet toeneemt, waarom zouden ondernemers dan investeren? En in de VS gaan steeds meer grote bedrijven over tot verhoging van het minimumloon om de vraag te vergroten – het Henry Ford effect – en omdat ze merken dat beter betaald personeel productiever is. Drie artikelen hierover.

Duits (én Nederlands) handelsoverschot te groot
De voormalige voorzitter van de Amerikaanse centrale banken (FED), Ben Bernanke, is sinds deze week fanatiek aan het bloggen. In een van zijn bijdragen legt hij uit waarom het grote Duitse handelsoverschot een probleem is voor de rest van de wereld, en wat daar aan te doen is. Geldt ook voor Nederland, volgens de regels van de Europese Commissie moet ons overschot omlaag. En het is een van de argumenten voor hogere lonen (zie hierboven).

Cartoon: Panel

Écht Amerika: de wereld verandert!
Nadat de VS zich eerder tevergeefs verzetten tegen toetreding van westerse landen – waaronder Nederland – tot de nieuwe Aziatische infrastructuur investeringsbank (AIIB), lijkt het er op dat ze nu ook tegen willen houden dat China's munt opgenomen wordt in de Speciale trekkingsrechten (Special Drawing Rights of SDRs) van het IMF. Volgens Larry Summers is sprake van een keerpunt voor de economische macht van de VS.

Mini-docu: Robots
Bij Alphaville van de Financial Times maken ze af en toe geweldige mini-documentaires. Deze bijvoorbeeld, nog geen 6 minuten, maar zeer de moeite waard.

De makers van ons voedsel
Vaak vergeten bij alle – terechte – aandacht voor o.a. de veiligheid en duurzaamheid van onze maaltijd en het welzijn van dieren de positie van de werknemers die onze voeding produceren. Mooi en urgent artikel van Vox.com.

Economie van Overmorgen so far
Bij elkaar op mijn website om nog eens te (her)lezen: de vier longreads die Hella Hueck en ik tot nog toe voor RTL maakten in onze serie Economie van Overmorgen, plus mijn vier begeleidende columns én de vimeo van het TTIP-debat in De Zwijger met minister Lilianne Ploumen, Hella en mij.

Europees trilemma
Voor onze longread over globalisering, Europa en TTIP heeft Hella Hueck een skype-interview gedaan met Dani Rodrik, dat we door technische problemen helaas niet in de longread zelf hebben kunnen stoppen. Intussen verscheen een deel van dat gesprek wel uitgeschreven op de site van RTLZ.

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER (en nu ook met RSS-feed).

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief