Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

dWvWiT#43 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is "de best geïnformeerde econoom van Nederland" (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een selectie uit zijn 211 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 11 tweets die je niet mag missen.

Wereldberoemd: Yanis Varoufakis

Wat een verademing, de nieuwe Griekse minister van financiën gedraagt zich niet als een bankier maar is een normaal mens – dat schreef The Guardian in dit artikel.

Varoufakis is een expert in speltheorie, en hoe hij daar gebruik van maakt legt Justin Fox uit in dit leuke stuk.

Wie zelf iets wil begrijpen van de beweegredenen van de nieuwe Griekse regering, moet deze open brief van (inmiddels premier) Alexis Tsipras aan de Duitsere burgers echt even lezen.

Greece the movie

De Grieken maken de politiek – want natuurlijk gaat meer over politiek dan over economie – weer even wat leuker en spannender, schrijft de New York Times in dit interessante artikel.

Geluk, welzijn en bbp
De derde longread die Hella Hueck en ik voor RTLnieuws en RTLZ gemaakt hebben in onze serie over de Economie van Overmorgen, gaat over bbp, welzijn en geluk. Veel reacties op "Wij eisen geluk!", en ook op de column die ik er zelf bij geschreven heb over (mijn) leven na twee burn-outs.

Voor Follow the Money heb ik deze week nog een stuk met wat meer achtergrond gemaakt. Dat gaat over de meer dan 100 alternatieven die al bestaan of in de maak zijn voor het bbp.

De rol van wetenschap
Niet alleen interessant voor wie, zoals ik, bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) werkt: vijf rollen die wetenschap en wetenschappers kunnen spelen.

De-globalisering
Zes jaar geleden kozen we voor de jaarlijkse lecture van de WRR de titel van een paper van econoom Dani Rodrik als motto: Saving globalization from its cheerleaders. Dat thema is sindsdien alleen maar relevanter geworden, denk ik. En je ziet de laatste maanden steeds meer artikelen verschijnen die dat bevestigen. Dit vond ik bijvoorbeeld een interessante.

Innovatie publieke sector
Deze week was ik met collega Monique Kremer twee dagen in Londen voor gesprekken ten behoeve  van ons WRR-project over de toekomst van werk. Daar waren we o.a. op bezoek bij NESTA, waar veel interessant onderzoek naar innovatie wordt gedaan. Dit rapport over innovatie in de publieke sector, is een van de leuke publicaties op hun website, er zijn er meer.

 

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER.

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief