Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

dWvWiT#41 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is "de best geïnformeerde econoom van Nederland" (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een selectie uit zijn 182 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 12 tweets die je niet mag missen.

Cartoon: Managers

Must-read: CBS-monitor over waardeketens
Het CBS verzamelt alle statistische gegevens die je wel en niet wil weten – waar zouden we zijn zonder?! – en presenteert die ook steeds meer op een toegankelijke manier. Verschillende van deze publicaties bekijk ik standaard zodra ze verschijnen, maar mijn speciale aandacht gaat deze week uit naar de nieuwe Internationaliseringsmonitor die net verschenen is. Daarin staat een schat aan informatie over waardeketens (ook wel productieketens) en de plek van Nederland daarin. Wist je bijvoorbeeld dat bijna een miljoen Chinezen dagelijks aan het werk is om voor onze importen te produceren? Dat en veel meer vind je in deze monitor: echt een aanrader, met cruciale inzichten voor de verdere ontwikkeling van onze economie.

Toekomst Europa
De verkiezingen in Griekenland komend weekend zijn niet alleen voor de Grieken van belang, maar voor de toekomst van heel Europa.

Ongelijkheid overal op de agenda
Wie dacht dat de 'Piketty-hype' snel over zou waaien, komt van een koude kermis thuis. Overal staat ongelijkheid hoog op de agenda, en gelukkig maar. De Volkskrant kwam met de nieuwste CBS-data over de vermogensverdeling in ons land, die nog weer wat schever is geworden. Wat ik daarin vooral ernstig vind, is de sterke daling sinds 2008 van het mediane vermogen. Dat is sindsdien meer dan gehalveerd, en dit betekent dat de helft van de mensen in ons land nu over minder dan 20.000 euro reserves beschikt. Dat is niet goed voor de weerbaarheid van veel mensen in onze kleine open economie, die ook de komende tijd met allerlei schokken en veranderingen te maken zal krijgen.

Wereldeconomie stagneert
Slecht nieuws van onder andere het IMF en de VN: de wereldeconomie groeit minder dan verwacht, en ook voor volgend jaar is de verwachte groei naar beneden bijgesteld. 

De werkloosheid in de wereld neemt hierdoor ook verder toe, blijkt uit een nieuwe rapport van de ILO.

Nieuwe longread op RTL Nieuws
Zondag vanaf 8 uur online bij RTL Nieuws en RTL Z: de nieuwe longread van Hella Hueck (RTL) en mij in onze serie over de Economie van Overmorgen. Het onderwerp kun je raden met behulp van deze teasertweet

We schrijven ook steeds allebei een eigen column bij onze longreads, Hella op de RTL site en ik op www.robertwent.nl. "Happiness is an option ?" is de titel van de mijne deze keer, net als de longread zondagochtend online.

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER.

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief