Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

dWvWiT#29 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is “de best geïnformeerde econoom van Nederland” (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een selectie uit zijn 106 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 11 tweets die je niet mag missen.

Cartoon: 50 woorden voor bonus
Tijdens zijn colleges wetenschapsleer leerde ik van mijn toenmalige docent Geert Reuten (UvA economie), tegenwoordig senator voor de SP, dat eskimo’s veel woorden voor sneeuw hebben. Deze cartoon sprak me mede daarom direct aan.

Ebola 
Heel veel tweets gaan uiteraard over ebola, en dit stuk uit the New York Times over de functie van samenzweringstheorieën vond ik erg interessant.

Ongelijkheid
In de week waarin Bill Gates, de rijkste man van de wereld, Piketty (groten)deels gelijk gaf en met hem telefoneerde, deze fraaie cartoon uit, opnieuw, The Guardian.

Die cartoon werd gemaakt nadat dit nieuwe rapport over de verdeling van vermogens in de wereld bekend was geworden.

In de Verenigde Staten deed de president van de centrale banken (FED) een duit in het zakje met een speech die over de hele wereld de aandacht trok. Hier de belangrijkste quotes van de machtigste vrouw in de wereld, Janet Yellen.

Globalisering redden
In 2008 organiseerde de WRR haar lecture met als thema “Saving globalization from its cheerleaders.” Dat motto, niet zelf verzonnen maar uit een paper van Harvard-econoom Dani Rodrik, is sindsdien alleen maar actueler geworden, zie bijvoorbeeld het artikel in deze tweet. Hoe verder te gaan met globalisering komt zeker aan de orde bij de komende WRR-lezing met Joseph Stiglitz en minister Ploumen, op 6 november in Den Haag. De inschrijving hiervoor is overigens sinds 30 september gesloten: alle plaatsen zijn vergeven, er is een wachtlijst van 160 mensen.

Fietsersparadijs Nederland
Altijd leuk om op internationale blogs en websites teksten over Nederland tegen te komen.

Tijd voor muziek!
Met economie of globalisering heeft het helemaal niets te maken, maar als ik werk en er niemand anders mee hinder, heb ik altijd muziek aanstaan. En dit is momenteel een van de nummers die ik het meest draai. Prachtig nummer van Erlend Oye, die ik ooit zeer feestelijk in Paradiso heb zien optreden met The Whitest Boy Alive. En een erg lieve clip die is opgenomen in Seoul.

Zelfpromotie: One World
Tot slot nog dit. Hans Ariëns, hoofdredacteur van OneWorld, schreef deze maand een heel mooi redactioneel over dit blog – ik voel me gevleid!

 

E-mail-melding en RSS-feed
Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Aanmelden (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook, dat doe je HIER.

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief