Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WvWiT#153 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 154 tweets van de afgelopen week zijn dit de 24 (re)tweets die je niet mag missen.

Waarde van werk

Exportobsessie

Terwijl ons land volgens de regels van de EU een veel te groot handelsoverschot heeft, liet het VNO-NCW een rapport maken met een pleidooi om het aandeel van export in ons nationaal inkomen verder te vergroten van 32 naar 40 procent. In de nog steeds zeer lezenswaardige longread die Hella Hueck en ik eerder schreven met 5 mythes over onze handel noemen we dat een (ongezonde) exportobsessie: "De ene kant van de medaille is dat een overschot een sterke concurrentiepositie betekent, maar aan de andere kant illustreert het onze zwakke binnenlandse vraag."

De nieuwe Rodrik

En nu we het toch over handelsfundamentalisme hebben: econoom Dani Rodrik komt eind dit jaar met een nieuw boek waar ik zeer naar uitkijk. Voor je verlanglijstje…

China in Afrika

Ga toch fietsen

Een erg leuk stuk over de rol die de fiets – naast of in plaats van de veel gehypte zelfrijdende auto – zou kunnen vervullen in ons vervoer van de toekomst.

Betaal niet mee

Veel gescheld, whataboutism (waarom maken jullie je niet druk om totaal andere dingen?), ad hominems (die persoon die ondertekende deugt niet) en stepping stones (je begint met zo'n verklaring en eindigt in een dictatuur) naar aanleiding van een oproep tot wat meer fatsoen van ruim 100 vrouwen.

Koester de vakbond

Basisinkomen

Twee interessante stukken die ik deze week met plezier las en die me aan het denken zetten over een basisinkomen.

Macron

Gelukkig wordt Le Pen geen president van Frankrijk. Over het triomfalisme m.b.t. de toekomst van Europa dat hier en daar te horen is na de overwinning van Macron ben ik nog wat sceptisch.  

Kunstmatige intelligentie (AI)

Deze week werd een concept-rapport over kunstmatige intelligentie (AI) bespoken in een sectie van de European Economic and Social Council (EESC), dat is de Europese SER, dat door EESC-lid Catelijne Muller is gemaakt, met een beetje hulp van mij. Er was veel lof en steun voor het rapport, en op 31 mei zal de voltallige EESC het naar verwachting aannemen. Daarna wordt het rapport ook openbaar. Een van de mooiste complimenten kwam wat mij betreft na afloop, toen Catelijne en ik nog even door stonden te praten met de vertegenwoordiger die namens de Europese Commissie bij de discussie aanwezig was: "Ik hoop niet dat jullie dit negatief opvatten, maar ik ben zeer te spreken over het 'down to earth' karakter van het rapport."

Robots

 

Volgende week geen Week van Went, op 24 mei verschijnt nummer #154 

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Elke woensdag een mailtje wanneer de nieuwe aflevering van dit blog online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.
went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief