Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WvWiT#145 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 114 tweets van de afgelopen week zijn dit de 18 (re)tweets die je niet mag missen.

Revolutie?

Economen doen het met modellen

Prachtige, zelfstandig leesbare recensie van Economics Rules van Dani Rodrik, voor mij en veel andere economen het beste boek van 2015. En twee stukken voor en over economen die zich met beleid bezig (willen) houden.

Turkije-rel

Kantoorhumor

5 routes voor Europa

De EU denkt na over haar toekomst aan de hand van een paper met vijf routes van de Europese Commissie. Vroeger, voor de obsessie met de single market en het project met de euro, geloofde ik in sociale harmonisatie en integratie van Europa. Maar omdat er een paar verkeerde afslagen gekozen zijn en de EU geworden is tot wat zij nu is, betwijfel ik inmiddels of dat überhaupt nog mogelijk is. 

Feiten

Een mooie longread van Undercover Economist Tim Harford over feiten, en een hard stuk van econoom Paul Krugman over hoe Trump daarmee omgaat.

Op de bank

Ik heb weinig van alle tv-debatten gezien in de weken voor de verkiezingen, maar me wel vermaakt tijdens de discussie tussen Rutte en Wilders. De "koranpolitie" die toch niet doorgaat, en de one-liner over twitteren vanaf de bank zullen we nog vaak zien, denk ik. 

Duurzame én inclusieve globalisering

De studiegroep had wat mij betreft wel ‘inclusieve globalisering’ in zijn naam mogen hebben, maar dát dit nieuwe overleg is opgezet is pure winst. En ’t komt ook geen dag te vroeg. In 1996 publiceerde ik mijn eerste kritische boek over globalisering. In 2008 verscheen het befaamde SER-advies waarin voor het eerst in een officieel rapport in ons land werd erkend dat globalisering ook verliezers kent. En nu hebben we dus een rijksbrede studiegroep. De lange mars door de instellingen gaat langzaam, maar toch… De eerste bijeenkomst was veelbelovend, zowel de opkomst als het gesprek. Met aan het einde een lange lijst thema's en vragen voor komende bijeenkomsten. 

Twijfels over basisinkomen

De discussie over een universeel basisinkomen ‘staat op de wagen’ (zou een van mijn voormalige WRR-collega's zeggen), en niet alleen de voorstanders roeren zich duchtig. Deze twee stukken zetten me ook weer aan het denken.

Fileleed

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.
went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief