Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WvWiT#139 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 118 tweets van de afgelopen week zijn dit de 19 (re)tweets die je niet mag missen.

Wegwezen! (1)

President Trump

Verbijsterd door het besluit van Trump om bezoekers uit 7 moslimlanden toegang tot de VS te weigeren, maar ook opgewekt over de vele mensen die – als demonstrant, advocaat, CEO of anderszins – daar direct tegen in actie kwamen, volgde ik afgelopen weekend de ontwikkelingen. Twitter is dan op zijn best. 

Ploumen4women

Een geweldig initiatief van minister Lilianne Ploumen in reactie op een van de eerste besluiten van Trump. Het fonds gaat inmiddels de hele wereld over: overheden storten geld, en je kunt ook zelf een bijdrage leveren.

Denk zelf na over vrijhandel

Heel goed stuk van Dani Rodrik: wat economen en populisten niet begrijpen over de intenationale economie.

All that we share

Kijken! Prachtig filmpje van de Deense televisie over wat we met elkaar gemeen hebben.

Economische feiten

In de jaren 1990 heb ik een tijd meegedraaid in de leerstoel die onderzoek deed naar de geschiedenis en methodologie van het economisch denken, aan de economische faculteit van de UvA. Daar heb ik enorm veel van geleerd waar ik nog dagelijks baat bij heb. Die groep is al weer een tijd terug afgeschaft – who needs history? – maar het is mooi om te zien dat werk van mijn toenmalige collega's Marcel Boumans, Harro Maas en Mary Morgan in dit overzicht opgenomen is van literatuur over het maken van economische feiten. We moeten meer kritisch na gaan denken over economische (en andere) data en feiten, niet alleen omdat er zorgen zijn over de onafhankelijkheid van statistieken onder Trump.

Robots en mensen

Een paar weken terug raadde ik al een nieuw rapport aan van McKinsey over robots en de toekomst van werk. Daarin worden – zoals wij dat ook doen in ons WRR-boek De Robot de Baas – banen gezien als bundels van taken. Het FD bekeek het rapport, belde met robot-expert Vanessa Evers en met mij, en schreef er een mooi stuk over.  

Wegwezen! (2)

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.
went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief